Obevakat väntrum
- De har inte åtgärdat problemen inom utsatt tid (senast 1 juli i år, PT:s anm.) och det är mycket troligt att länsrätten dömer vitet på 50 000 kronor, säger Beatrice Gezelius, jurist på Arbetsmiljöverket i Luleå.För att ta sig in på socialtjänstens kontor måste man bli insläppt genom en låst dörr. Tidigare har en receptionist öppnat dörren, men nu öppnar alla på kontoret för besökare, utan att de alltid hinner avgöra vilket tillstånd besökaren är i. Men det stora problemet, enligt personalen, är väntrummet.
- Sedan vår receptionisttjänst drogs in är väntrummet helt obevakat, säger Marlene Stoltz, socialsekreterare och skyddsombud för individ-och familjeomsorgen.
Saknar receptionist
Arbetsmiljöverket menar att besökare obemärkt kan röra sig i lokalerna efter att de blivit insläppta och exempelvis överraska personal i deras rum då det inte sitter någon i receptionen som kan vaka över väntrummet.Även Anne-Britt Ferreira, chef för individ- och familjeomsorgen, menar att den största orsaken till bekymret är avsaknaden av receptionist.
- Hade vi haft kvar vår receptionist hade vi enkelt kunnat lösa problemet med en telefon vid dörren, och då skulle väntrummet också vara under uppsikt hela tiden.
"För sen lösning"
För att åtgärda problemet presenterade Anne-Britt Ferreira i början september en lösning för Arbetsmiljöverket. Den går ut på att oanmälda besökare först får vända sig till den stora receptionen i kommunhusets entre innan de blir insläppta på socialkontoret.- Jag hoppas de anser att det är tillräckligt, säger hon.
Men verket har ändå valt att gå vidare med ärendet.
- Vi har begärt att länsrätten ska döma ut vitet eftersom åtgärden inte kom inom den angivna tiden, säger Beatrice
Gezelius.