Älvnära Älvsbybor föreslås vara på sin vakt under vårfloden

Budskapet för årets vårflod är att hålla koll på era sommarstugor och vidta åtgärder i tid istället för om det blir för sent. Älven stiger och det är oklart när den slutar.

Margareta Lundberg menar att de med stugor närmast älven nog kan räkna med att få blöta fötter i år. Hon föreslår att alla i riskzonen håller god koll på älven eller vad Riveronline visar, och ser man att det närmar sig är det enklare att slå av el och bära ut möbler i förväg än om det blir översvämning.

Margareta Lundberg menar att de med stugor närmast älven nog kan räkna med att få blöta fötter i år. Hon föreslår att alla i riskzonen håller god koll på älven eller vad Riveronline visar, och ser man att det närmar sig är det enklare att slå av el och bära ut möbler i förväg än om det blir översvämning.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2024-05-18 17:30

Vårfloden har kommit och höga flöden kommer antagligen att pågå ända in i juni. Det finns mängder av vatten kvar längre upp i älvdalen. Det är gott om snö kvar i skogslandet i Arjeplog och i fjällen är isarna tjocka och snön ligger kvar.

– Det kommer bli högre. Älven stiger stadigt och sakta uppåt och tenderar att bli högre hela tiden. Västerbotten har redan orange varning för höga flöden och den kan nog bli röd. Det är den värmen som de haft som kommer hit. Smälter det i fjälls och allt kommer samtidigt då kommer det bli tufft, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

undefined
Mycket bråte som gamla träd följer med strömmen nu när älven fyrdubblat i höjd i Älvsbyn sedan lågvattnet.

Från Skellefte krafts vakthavande uppe i Arjeplog hörs att det smälter i skogslandet så att det rinner över vägarna vid Riebnes.

– Allt det ska ner till oss. Om vi har tur så hinner den här första höjningen komma, och så hinner det sjunka innan fjällen och skogslandet kommer ner hit. Men det är ingenting som går att lova, så jag föreslår att alla som har hus och stugor nära älven håller koll. Bor man inte här så skicka en bekant att titta till stället. Det är enklare att slå av strömmen och bära ut saker innan vattnet kommer istället för efteråt, säger Lundberg.

Under fredagen hölls samverkansmöte mellan kommunerna, länsstyrelsen, trafikverket, smhi och andra aktörer kring vårfloden.

– De tror och hoppas att det kommer lugna sig lite när det blir svalare nästa vecka. Om det stämmer kommer kulmen i mitten av nästa vecka. Annars finns barriärer och resurser tillgängliga i Hapranda om vi eventuellt behöver dom.

undefined
Margareta Lundberg säger att det är ett väldigt ovanligt och knepigt år. Det är otroligt sällan som snön legat kvar så länge och det finns så mycket vatten kvar uppströms som ska ner.

I skrivande stund har älven stigit från 1,8 meter till 4,7 meter den senaste veckan. Varjisån som är Piteälvens största biflöde har gul varning för höga flöden. Det är långt kvar till den kritiska nivån från översvämningen 1995, då älven var över 7 meter hög. Men det är också långt tidigare än så som det kan bli problem för många som har stugor och hus nära älven.

– Nu ska vi inte skrämma upp folk heller. Det kan bli i princip ingenting också ifall allt vill sig väl. Men man ska ha klart för sig att det är ett väldigt speciellt år i år, och förutsättningarna finns för att det här ska bli riktigt knepigt. Sen ska man veta att räddningstjänsten jobbar med liv och hälsa, inte att rädda egendom. Därför, återigen, se till att hålla koll på hus och stugor och vidta åtgärder redan innan vattnet kommer, säger Margareta Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!