Förändringarna skulle ha inneburit att gruppledararvodet hade höjts från 25 procent av ett inkomstbasbelopp (IKB) till 80 procent. Eller i rena pengar utlagt på de sju gruppledarna skulle kostnaden gå från 130 025 kronor till 415 800 kronor. Det skulle blivit samma ersättning som ordföranden i utskott och nämnder uppbär.
Hur tänkte ni här?
– Det är en ganska tung position att vara gruppledare. Det är ett stort arbete och ett viktigt arbete. Det blir tyngre och tyngre att hitta folk som vill engagera sig. Sen handlar det inte om att öka kostnaderna, i slutändan skulle det blivit billigare, säger Johan Dahlqvist (M), kommunalråd.
Den höjningen skulle finansieras av att man skulle ta bort det utökade grundstödet i partistödet. Enligt förslaget skulle man även sänka ersättningen för de politiska vildar (tidigare Moderater) som är ordförande i Älvsbyns energi och Älvsbyns fastigheter från 96 procent av IKB till 80 procent av IKB.
För ledamöter i styrelsen för de kommunala bolagen var planen att helt ta bort all ersättning. Till skillnad från den nämndstyrda verksamheten så har ordförande och ledamöter i styrelsen för kommunala bolag ett personligt ansvar.
Är det rimligt att sänka ersättning till de som faktiskt måste ta på sig ett personligt ansvar?
– Alltså det var bara ett förslag, ett arbetsförslag att arbeta vidare med.
I handlingarna står det förslag till beslut att anta arvodesreglementet. Det låter inte som arbetsmaterial att jobba vidare med?
– Alltså vi visste redan att det skulle bli ett avslag på förslaget. Det är viktigt att vara överens om ett sånt här ärende, det är ingenting man bara driver igenom. Så vi ville att alla partier skulle ha samsyn, säger Dahlqvist.
Visst är det väl kutym att förändra arvode i slutet av mandatperioden så att man inte ändrar sitt eget arvode?
– Ja det var också en av anledningarna till att det inte gick igenom. Det kändes inte bekvämt att göra en förändring under sittande mandatperiod. Sånt ska klubbas inför kommande period självklart, säger kommunalrådet.
Socialdemokraterna tyckte att det saknades en del handlingar i ärendet för att det skulle vara ett gediget förslag.
– Men framför allt så tycker vi det är ganska osmakligt att göra om reglementet ett år efter att man tillträtt. Vi brukar ta det i slutet av mandatperioden så att ingen ska kunna bli anklagad att gå sina egna ärenden, säger Anna Lundberg (S).
Enligt Lundberg föregicks inte förslaget av någon direkt dialog utan kom som ett färdigt förslag från Älvsbyalliansen i Allmänna utskottet.
– Både jag och Caroline (C) lyfte att man möjligtvis kan börja kolla på förändringar i arvodet ifall det blir en ny socialnämnd, då finns det anledning att göra det. Nu finns ingen anledning. Därför tycker jag att det ger lite dålig smak i munnen. Sen har folk accepterat sina uppdrag utifrån de förutsättningar som gavs och kan ha offrat andra jobb för uppdragets skull. Då ska de förutsättningarna gälla, säger Anna Lundberg.
Så det är bara alliansen som tagit fram förslaget?
– Jag kan inte svara för Centern, men vi i S har i alla fall inte varit delaktiga alls.
Oscar Johansson (V) yrkade på avslag vilket blev kommunstyrelsens beslut.
– Det var en enig styrelse som avslog det. Det är viktigt att alla är eniga och inte forcerar ett sånt här beslut, säger Johan Dahlqvist.