Videon är inte längre tillgänglig
Tidigt på torsdagsmorgonen förra veckan ringde Rose-Marie Sjöbergs telefon. Det var en sköterska på Gullvivans avlastningsboende som informerade henne om att sambon Rudolf Sundman skadat sig och var på väg med ambulans till Piteå. Han låg i ett dubbelrum tillsammans med en dement man. Strax efter att personalen tittat till de båda männen började Rudolf Sundmans mardröm. Med en duschskrapa som tillhygge började den demente mannen brutalt misshandla den hjälplöse 81-åringen.
"Slå ihjäl honom"
Tjugo minuter efter att personalen tittat till männen upptäcker de misshandeln då den demente mannen utlöst ett larm efter att han gått ut genom dörren.
– Han försökte slå ihjäl honom. Rudolf fick en krossad näsa, han fick sy under båda ögonen, hans vänsterarm var bruten och han hade fått en inre blödning i huvudet som inte går att operera. Det är oklart vad han kommer att få för men, säger Rose-Marie Sjöberg.
Inre blödningar innebär livsfara för Rudolf Sundman, som använder det blodförtunnande läkemedlet Waran.
"Överleva natten"
Efter en snabbvisit på sjukhuset i Piteå bar det av till Sunderby sjukhus, där dottern Elisabet Wikström och sambon Rose-Marie Sjöberg fanns på plats. Vid sextiden på torsdagskvällen åker de hem, för att sedan bli uppringda vid elva.
– Jag hade precis lagt mig när läkaren ringer och säger att han har blivit sämre. Han hade andningsproblem och svarade inte på tilltal. De visste inte om han skulle överleva natten, säger Rose-Marie Sjöberg.
Familjen åkte tillbaka och möttes av lugnande besked. Rudolf Sundman är vid medvetande, men är enligt familjen fortfarande dålig och utgången är oviss.
"Blir ju fel direkt"
Familjen är kritisk till vårdsituationen i Älvsbyn.
– Till att börja med behöver vården mer personal. De har bara fyra undersköterskor som ska täcka alla Nybergas avdelningar under natten, och ibland måste de vara två på ett ställe, säger Elisabet Wikström.
Särskilt kritiska är de till Gullvivan.
– Lokalerna är inte de rätta för det här. De får inte egna rum och de blandar dementa med de som har fysiska sjukdomar. Bara en sådan grej blir ju fel direkt, säger Rudolfs andra dotter Kerstin Berglund.
De lägger dock ingen energi på den demente förövaren.
"Det har hänt förr"
– Vi vet att han är sjuk och det är synd att det drabbade pappa. Han hade inte varit våldsam tidigare. Så de hade inga föraningar, men han var dement, säger Elisabet Wikström.
– Dementa kan ju bli våldsamma. Det är ju ingen nyhet, det har hänt förr. Men är man rullstolsbunden kan man inte försvara sig. Pappa ska ju egentligen ligga ensam, eller med en annan rullstolsbunden, säger sonen Martin Sundman.
– Det är ju tråkigt om de ska behöva ha låsta rum, men till slut känns det ju som att det behövs, säger Elisabet Wikström.