Älvsbyn är den kommun i Norrbotten med minst andel platser i äldreomsorgen sett till antalet folkpensionärer. 104 särskilda boendeplatser på Nyberga och Ugglan rymmer endast fem procent av Älvsbyns invånare över 65 år.
Lång kö
De som beviljas särskilt boende behöver hjälp dygnet runt. Senast tre månader efter beslutet måste kommunen ordna en lägenhet åt dem.
- Det klarar vi inte i dag, säger socialchef Birgit Nilsson i Älvsbyns kommun.
Under snart två års tid har kön till boenden varit lång och i dag väntar åtta personer på sin lägenhet. Som mest har 20 personer stått på väntelista, men snittet ligger på mellan 10 och 14.
Fyrklövern fortsätter
2010 var läget akut. Utskrivningsklara Älvsbybor tvingades ligga kvar på sjukhuset för att det saknades platser i hemkommunen. Som en nödlösning öppnade Älvsbyns kommun korttidsboendet Fyrklövern med åtta platser.
- Det var inte värdigt att låta dem vara kvar på sjukhuset när vi ska ta hand om dem hemma. Därför föreslog jag att öppna det, säger Birgit Nilsson.
Eftersom kommunen bygger om 36 rum på äldreboendet Ugglan fram till årsskiftet ökar trycket på korttidsboendet. Vid senaste mötet beslutade kommunfullmäktige att avsätta 1,8 miljoner kronor till fortsatt drift av Fyrklövern.
Får inte boende
Vissa som beviljats permanenta platser mellanlandar på Fyrklövern, andra får vänta hemma.
- Det finns de som bor hemma med mycket hemtjänstinsatser, säger Birgit Nilsson.
Dessa personer får inte sina beviljade behov tillgodosedda enligt lagen.
- När man får beslut om särskilt boende kan man inte bo hemma med hemtjänst. Då behöver man dygnet runt-omvårdnad.
Beredning för äldreomsorg
Socialchefen, som lämnar sin tjänst i sommar, kommer att vara tjänstemannastöd för den nya politiska beredning med Helena Öhlund (S) i spetsen som fått i uppdrag av kommunfullmäktige att utvärdera Älvsbyns äldreomsorg i helhet.
- Vi måste bland annat se över behovet av permanenta platser och korttidsplatser. Vi har en åldrande befolkning, då måste man se till att de får den omvårdnad de ska ha.