Att aktionen gick av stapeln dagen före Internationella kvinnodagen den 8 mars är ingen slump, tvärtom. "Jämställdheten fordrar en väl fungerande barnomsorg" står det i pressinbjudan som skickats ut till landets media.
"Barnomsorg med hög kvalitet ska finnas tillgänglig för att båda föräldrarna ska kunna arbeta heltid. Så ser det långt ifrån ut överallt i dag", konstaterar Svenska Kommunalarbetareförbundet med hänvisning till en statistisk undersökning som de låtit göra bland medlemmar som är barnskötare eller har barn i förskoleålder.
Bryter mot lagen
Rapporten visar enligt Svenska Kommunalarbetarförbundet bland annat följande:
Lagen följs inte i fråga om att barn ska erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier.
Den svenska barnomsorgen kan inte leva upp till idealet om att vara både utvecklande för barnen och ett medel för att möjliggöra föräldrarnas yrkesarbete.
Hoten är dels minskade resurser, som leder till kortare öppettider och fler barn per personal, men också ändrade värderingar där föräldrar känner sig pressade att hämta tidigt när "alla andra" gör det.
Bättre för alla
I Älvsbyn besökte Kommunal sektion 7 Västermalms och Åsens förskolor på eftermiddagen och delade ut flygblad till föräldrar som kom för att hämta sina barn.
- Vi vill ha en bättre barnomsorg för alla. För barnen som behöver tillgång till utbildade barnskötare och förskollärare, för föräldrar som ska kunna jobba utan att ha dåligt samvete och för personalen som måste få känna att de räcker till, förklarar Ann-Sofie Wåhlström.
- Här i Älvsbyn har vi många skiftarbetande medlemmar inom vård och omsorg, handeln och andra arbetsplatser. Vi vet att många föräldrar skulle behöva dygnet-runt-omsorg i förskolan för att kunna jobba heltid, men eftersom kommunen inte erbjuder det kommer de sig inte för att fråga efter andra öppettider än det som bjuds, alltså vardagar från klockan sex till 18.00.