A-elever till Ä-byn

Gymnasieskolan i Älvsbyn kan snart få fler elever från A-kommunerna efter att Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn går in i ett skolsamarbete gällande bygg- och elprogrammen.

Skolcheferna Lars-Håkan Andersson, Jan-Erik Backman och Fredrik Westerlund är alla positiva till det framtida samarbetet mellan A-kommunerna och Älvsbyn.

Skolcheferna Lars-Håkan Andersson, Jan-Erik Backman och Fredrik Westerlund är alla positiva till det framtida samarbetet mellan A-kommunerna och Älvsbyn.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2018-06-28 05:00

Arjeplog och Arvidsjaur är två kommuner där näringslivet söker med ljus och lykta efter elektriker och byggnadsarbetare. Alla tre kommuner har en välutvecklad biltestindustri, och med den kommer hotellbyggen, underhållsarbete och liknande utöver de vanliga hus, fritidshus och industribyggnader som ska uppföras i en kommun.

Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner är själva för små för att kunna driva utbildningarna på egen hand och ungdomar som åker till kusten för att studera kommer ofta inte tillbaka. Det är där Älvsbyn kommer in i och erbjuder elever från båda kommunerna att gå lärlingsprogram där de går första året i Älvsbyn och resterande två år är studier och lärlingstid i hemkommunerna.

– Det är ett roligt steg för att börja trampa upp stigarna mellan kommunerna. Vi är tre små kommuner och vi förstår att vi behöver samverka med varandra för att säkerställa att vi har utbildningar i varje ort, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.

Samverkansplanerna avslöjades på en presskonferens under onsdagen där skolcheferna från respektive kommun närvarade. Ärendet ska nu gå igenom de politiska nämnderna, men de är alla tre överens om att det kommer finnas ett samverkansavtal färdigt under hösten och att Älvsbyns gymnasium är redo att ta emot a-kommunerna till hösten 2019.

– Det är ett jättespännande samarbete kan man säga. Det är kärva tider ekonomiskt och det här är en framtidsgrej som vi måste göra för att hjälpa kompetensförsörjningen. Jag skulle vilja tacka er från Älvsbyn som bjudit in oss till det här, säger Kristina Taimi, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Arvidsjaur.

Gymnasiet har dragits med underskott under många år då kostnaden för att skicka elever till andra kommuner i fyrkanten varit hög. Det här kan bli en skjuts uppåt.

– Det är naturligtvis för gymnasieskolans ekonomi. Det här är platser som ligger utöver vår organisation i fyrkantssamverkan. Sen är en ökad elevvolym alltid bra, det ger ringar på vattnet, säger Jan-Erik Backman.

Antalet utbildningsplatser som diskuteras just nu handlar om fyra nya platser på byggprogrammet och två på elprogrammet. I dag har programmen 12, respektive sex platser. Samarbetet kan komma att växa och omfatta ännu fler utbildningsplatser i framtiden.

– Först ska vi se så att det blir fullt på de här platserna. Begränsningarna är APL-platser och begränsningar i lokalen. Men med tiden kan vi nog hitta lösningar, säger Jan-Erik Backman.

Den här lärlingsformen på utbildningen är något som fungerat väldigt bra i Älvsbyn och det har varit högt tryck på platserna sedan byggprogrammet starta upp 2016.

– Lärlingskonceptet vi har i dag fanns inte för tio år sedan. Får man det att fungera så är det bästa alternativet som finns när det gäller hantverksyrken. Vi har fått jättebra resultat och vi ar aldrig haft så mycket uppslutning på företagarträffarna. Det talar för att behovet är jättestort för den här typen av utbildningar, säger Christian Ericsson, lärare på byggprogrammet.

Det behöver inte heller vara en enkelriktad stig till Älvsbyn i framtiden utan dörrarna är öppna för att någon av a-kommunerna kan ha utbildningar i samma stil framöver.

– Vi har till exempel våra bil- och däcktestföretag i A-kommunerna och Älvsbyn. Det kanske går att hitta en utbildning i framtiden som vi kan ha glädje av, det finns mycket runtomkring de företagen som behöver utbildad personal, säger Jan-Erik Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!