60 asylsökande i Älvsbyn har fått uppehållstillstånd via nya lagen

De flesta asylsökande i Älvsbyn, som uppfyller kriterierna för den tillfälliga asyllagen, har fått uppehållstillstånd. Det uppger Migrationsverkets handläggare Marie Köhler, som till skillnad från många kollegor i landet inte märkt av några utplaceringsproblem i kommunerna för dem som får stanna.

Älvsbyn2006-05-29 00:00
I Älvsbyn har Migrationsverket 35 lägenheter, fördelat på ettor, tvåor och treor. Omfördelat i platser kan mottagningen ta emot max 130 flyktingar. För närvarande är cirka 110 asylsökande inskrivna, en siffra som varierar från vecka till vecka beroende på att många flyttar från orten/övergår till kommunalt boende efter att ha fått uppehållstillstånd enligt den tillfälliga asyllagen (se faktaruta ovan).

Samtidigt tillkommer nya flyktingar enligt Migrationsverkets centrala placeringsbeslut.

Ökad inströmning

Inströmningen till Sverige har ökat i och med den senaste tidens lagändringar. Både den tillfälliga asyllagen och den nya utlänningslagen har gjort att fler söker sig hit.

- Det är framför allt asylsökande från afrikanska länder och Irak som står för ökningen. Vi tar emot så många vi kan i mån av plats, säger Marie Köhler, som i egenskap av handläggare på Migrationsverkets enhet i Boden även tjänstgör på filialen i Älvsbyn.

Fått uppehållstillstånd

Sedan den tillfälliga lagen trädde i kraft har cirka 60 personer i Älvsbyn fått permanent eller tidsbegränsat uppehållstillstånd, bland andra den armeniska familjen som PT berättat om tidigare, Ashot Martirosyan och Roza Ispiryan med sönerna Karo och Per-Axel.

Av dem som fått besked att de får stanna har sex av ärendena (familjer/ensamstående) meddelat att de vill bo kvar i Älvsbyns kommun.

Får önska bostadsort

Enligt Integrationsverkets underlag får de som beviljats uppehållstillstånd önska vilket län de vill bo i, däremot inte bestämma kommun eller ort.

Utifrån personernas önskemål om län anvisar myndigheten en bostadsort, som man för närvarande måste acceptera på grund av det hårda trycket på bostäder. Alternativet är att man ordnar bostad på egen hand.

Högst åtta veckor

Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är uteslutna eftersom de inte tar emot några flyktingar.

Migrationsverkets mål är att det ska ta högst åtta veckor att ordna bostadsfrågan för dem som fått uppehållstillstånd. Därefter ska respektive mottagarkommun ta över boendeansvaret.

Bra genomströmning

- I Älvsbyn har ingen behövt vänta längre än åtta veckor på att få bostadsfrågan löst, säger Marie Köhler.

Köhler brukar generellt avråda de nya invandrarna att söka sig till större städer, eftersom det oftast är där det råder bostadsköer och platsbrist.

- I takt med att de som fått uppehållstillstånd flyttar ut från Migrationsverkets lägenheter kan vi erbjuda nytillkomna asylsökande bostad. Hittills fungerar genomströmningen bra i Älvsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om