Det började med en motion från Liberalerna då man ansåg att systemet med utskott inte fungerar utan istället centraliserar makten hos ett fåtal medlemmar i kommunstyrelsen. Därför skulle man göra en slags genomlysning av organisationen för att lyfta fram de problem som finns och fundera över lösningar på detta.
Kristdemokraterna var det enda partiet som röstade emot att utvärdera kommunens politiska organisation. På något sätt blev det ändå Kristdemokraterna som fick leda utredningen.
– Vi var egentligen inte emot utredningen utan tidpunkten. Parallellt så pågick en utredning av tjänstepersonerna för att utveckla arbetet i kommunstyrelsen och vi ville se utfallet från den utredningen först. När beslutet väl var taget så blev jag framröstad att leda den så jag kontaktade alla gruppledare och satte ihop en arbetsgrupp med bara politiker, säger Peter Lundberg (KD).
Målet har varit att belysa de problem som finns med utskott istället för nämnder och skapa bättre förutsättningar för politiskt engagemang. Totalt har man kommit fram till 52 punkter varav 34 av dessa upplever Lundberg att det finns en majoritet bakom.
Ett av målen med den ursprungliga motionen var att fördela makten på fler människor. För att sitta i exempelvis barn- och fritidsutskottet behöver du också vara i kommunstyrelsen eller ersättare i kommunstyrelsen. KS har 13 ordinarie och 13 ersättare.
– Tar vi mitt parti som ett exempel. Vi har en ordinarie och en ersättare. Det betyder enligt kommunallagen att jag eller Anna Markgren måste sitta i utskotten. Det gör det ganska svårt för ett mindre parti att vara med i allt, säger Peter Lundberg.
Därför föreslås en lösning där alla partier kan plocka in fler ersättare till kommunstyrelsen så kan de enklare kan få folk att sitta i utskotten. Man föreslår också att öka storleken på utskotten, och även att dela upp barn- och fritidsutskottet.
– Då kan man välja in någon som är jätteintresserad av kultur och fritid, som verkligen brinner för det utan att de också måste brinna lika mycket för barn och skola exempelvis. Man kan nischa in det mer och få fler att intressera sig för politik och engagera sig, säger Lundberg.
Bara två partier vill fortfarande återinföra nämnderna efter utvärderingen. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Nämnderna ersattes med utskott en gång i tiden för att kommunstyrelsen skulle få bättre kontroll på ekonomin då Älvsbyn drogs med ibland extremt höga underskott, och dessutom infördes skärpta lagkrav för att åtgärda underskott nästkommande år.
Bokslutet 2003 slutade på 19,5 miljoner kronor minus för Älvsbyns kommun. Och då hade underskottet ackumulerats till över 28 miljoner kronor.
– Jag bjöd in revisor Bo Johansson, som också var kommunalråd då att prata om hur problemen var då. Så de flesta är överens om att det gamla sättet att styra nog inte var så bra. Om man ska återinföra det så skulle man behöva skruva ganska mycket på det. Vi har nog mycket problem med ekonomin som det är nu, säger Peter Lundberg.
Tanken är att beslut av de flesta punkter ska tas av det fullmäktige som väljs in efter valet. Men vissa saker kan bestämmas redan före.
– Målet har i alla fall varit att ha en tajt tidsplan så att om det måste återremitteras så hinner det ändå komma upp i junifullmäktige.