20-tal utbildas inför Polarbröds uppstart

Nu kommer nästa steg i Polarbröds återtåg efter fabriksbranden. Snart börjar ett 20-tal tidigare anställda utbildas för kompetensbehoven i den nya fabriken.

Annelie Lyckestig, HR-generalist på Polarbröd, tycker det är en otroligt bra möjlighet att få ett kompetenslyft till den nya fabriken i Älvsbyn.

Annelie Lyckestig, HR-generalist på Polarbröd, tycker det är en otroligt bra möjlighet att få ett kompetenslyft till den nya fabriken i Älvsbyn.

Foto: Privat

Älvsbyn2020-12-16 19:00

Polarbröd har krokat arm med Arbetsförmedlingen och valt ut ett 20-tal personer för en arbetsmarknadsutbildning i tre steg. Utbildningsanordnaren Utbildning nord kommer att hålla i utbildningen som sker växelvis på distans i en lokal i Älvsbyn och på plats i Övertorneå där Utbildning nord har sina lokaler. Det är de praktiska delarna av utbildningen som kommer att behöva hållas i Övertorneå.

– Det här är ju otroligt positivt. Vi visste ganska tidigt efter branden att det här är någonting som vi ville göra. Det är en unik möjlighet för att få ett kompetenslyft i och med att det nya bageriet kommer att ha en högre grad av teknik och automation, säger Anneli Lyckestig, HR-generalist på Polarbröd.

Utbildningen är skräddarsydd för uppstarten av den nya fabriken och kommer att innehålla tre olika block. Tyngdpunkten ligger på delen med processteknik och automation. 

– Det är den absolut längsta delen i utbildningen. Sen har vi ett block som rör livsmedelssäkerhet, livsmedelshygien, råvarukunskap och produktkvalitet, säger Lyckestig.

Utbildningen ska dra igång direkt efter nyår och kommer att pågå fram till nästa höst, det är då den sista delen i utbildningen kan genomföras eftersom fabriken beräknas att vara på plats då.

– Den sista delen i utbildningen är APL, alltså arbetsplatsförlagt lärande, och kommer då utföras i vår regi just innan vi drar igång när det nästan är färdigt då. Det blir ett hållbarhetsblock, säger Lyckestig.

När Polarbröd startade upp smörgåsproduktionen i Älvsbyn för några veckor sedan gjordes urvalet rakt av från LAS-listan så att de som arbetat längst fick anställningarna. 

Till den här utbildningen har man inte gjort på samma sätt. Utbildningen har varit öppen att söka för alla tidigare anställda som är arbetslösa och inskrivna på arbetsförmedlingen. En grundkompetens från bageriet har varit ett krav. Sen har urvalet gjorts efter vilka kompetenser som beräknas behövas i det nya bageriet.

– Urvalet har vi gjort efter rekryteringsbehovet. Vi har tittat på vilken bredd man har i kompetensen också och sett på vad vi behöver vid uppstarten. Det är nytt för oss så vi har fått bra hjälp av Arbetsförmedlingen som vi har en kontinuerlig process med om det här. De fackliga har också varit en del i hela den processen också, säger Anneli Lyckestig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!