1 425 skrev på för Raad

Namninsamlingen för att rädda familjen Raad från utvisning överlämnades till Migrationsverket. 1425 personer har skrivit på.- Tyvärr trodde handläggarna att det inte skulle ha någon betydelse, säger Johannes Granström, 17 år.

Ett 20-tal vänner till Feras Raad, 19, åkte till Migrationsverket i Boden för att överlämna namninsamlingen med 1425 underskrifter. "Vi hoppas att utvisningsbeslutet kan ändras", säger initiativtagaren Johannes Granström.

Ett 20-tal vänner till Feras Raad, 19, åkte till Migrationsverket i Boden för att överlämna namninsamlingen med 1425 underskrifter. "Vi hoppas att utvisningsbeslutet kan ändras", säger initiativtagaren Johannes Granström.

Foto: Matilda Lundberg

ÄLVSBYN2012-10-06 06:00

Feras, 19, och hans storebror Josef, 21, ska utvisas till Irak efter fem år i Sverige och Johannes Granström startade för två veckor sedan en namninsamling för att rädda kvar dem och deras föräldrar.

- Båda har anpassat sig till det svenska samhället och har framtidsplaner. Josef vill utbilda sig till läkare och Feras har planer på att öppna restaurang. Åker de tillbaka riskerar de förföljelse och död. Det är inte lätt att vara kristen i Irak, säger Johannes Granström, 17 år.

I torsdags reste en konvoj med fem bilar och 25 elever från Älvsbyns gymnasium till Migrationsverket i Boden för att försöka se hur de kan påverka det slutgiltiga beslutet i Migrationsöverdomstolen. Insamlingen med 1425 namnunderskrifter överlämnades.

- Dom lovade att skicka namninsamlingen vidare men trodde inte att det skulle påverka beslutet, säger Johannes Granström.

Kan vara försent
Handläggarna på Migrationsverket berättade att domstolen vissa gånger tar hänsyn till om det är barn som rotat sig i Sverige.

- Men både Feras och Josef har hunnit bli äldre än 18 under sina fem år i Sverige. Det enda som kan stoppa utvisningen är om det kommer ny information om varför de inte kan återvända till sitt hemland, säter Matilda Lundberg, 18 år.

Fortfarande hopp
Eleverna fick prata med två handläggare men ingen chef. Johannes Granström har flera gånger sökt ansvariga för Migrationsverket för en kommentar men utan resultat.

- Vi försökte först få hit dem till Älvsbyn. Men de ville inte komma innan slutet av oktober. Då kanske det är för sent för oss och familjen Raad, säger Johannes Granström.

Nästa steg för ungdomarna är att eventuellt åka till förvaltningsprocessenheten i Solna och försöka hjälpa familjen att ansöka om verkställighetshinder för utvisningen.

- Om Raadfamiljen får stanna skulle jag göra vad som helst, säger Axel Andersson, 19 år.

När eleverna lämnade Migrationsverket sa en av handläggarna att det är rätt familj de kämpar för, berättar Johannes Granström.

- Men de ville inte kommentera fallet i sig trots att Feras sa att det var okej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om