PT rapporterade om den mörka prognosen redan förra veckan. Då berättade vd:n Kent Johansson att Älvsbyhus, som det ser ut i dag, kan klara hela nästa års produktion på en av fyra fabriker.
Inga beslut var tagna – men vd:n kunde inte utesluta varsel.
På måndagsmorgonen släppte ledningen bomben för personalen i Vålberg. Hela fabriken läggs ner och samtliga anställda varslas på grund av den vikande småhusmarknaden i Sverige och Norge.
Husjätten har i dag 334 anställda i hela koncernen. Nedläggningen i Vålberg innebär att 44 av dem blir varslade, varav 39 är kollektivanställda och fem är tjänstemän.
Stämningen på fabriken var nedstämd efter beskedet.
– Jag tror inte det kom som en chock, men det är klart att det är väldigt ledsamt. Jag har redan innan semestern sagt att vi en orderingång som inte är i paritet med vår produktionskapacitet, säger Kent Johansson, på plats i Vålberg tillsammans med vice vd och personalchef.
Att behålla alla fabriker i drift och varsla personal på samtliga var aldrig något alternativ.
– Vi gjorde bedömningen att det inte kommer att få någon effekt. Vi är redan nere på för låga nivåer med den produktionstakt som vi har. Att drifta en husfabrik kostar rätt mycket pengar. Det är strid på kniven om vem som har de mest prisvärda husen och i besparingssyfte så valde vi det här alternativet, säger Kent Johansson.
Tryggar det här jobben på övriga fabriker?
– Vi får vänta och se. Vi är Sveriges största hustillverkare, och ska vi fortsätta att vara det så måste vi vara konkurrenskraftiga. Vi ror med alla åror vi kan för att fortsätta vara nummer ett, men att säga att någon skulle vara tryggad – det går inte i dag. Saker och ting förändras ganska fort och det gäller att vara med.
Den tänkta produktionen i Vålberg flyttas till Bjärnum och Älvsbyn.
– Nordnorge och ner till Trondheim kommer att gå från Älvsbyn och södra Norge kommer att gå från Bjärnum, säger Kent Johansson.
Det kan i sin tur leda till nyanställningar.
– I en eller annan form. I alla fall i Bjärnum, så mycket står helt klart. Sedan får vi se hur det blir i Älvsbyn.
Vad händer med Vålberg?
– Det är fyra månaders varseltid från och med i dag. Under den tidsperioden är hela gänget fortsatt med och vi kommer att fortsätta ha den produktionstakten som för närvarande är fyra–fem hus per vecka.
Det finns i dagsläget inga planer på att rensa fabriken och tömma anläggningen på maskiner.
– Det är inte aktuellt. Vi drar ner värmen lite, får ner kostnaderna och ser till att vi har någon som ser till anläggningen åt oss.
Älvsbyhus har nyligen gjort stora investeringar i Vålberg. Företaget har bland annat byggt om ytterväggslinjen.
– Vi hade inte satsat så här mycket i anläggningen om vi inte hade trott på produktion här i Vålberg. Det är alltid lätt att vara efterklok, men nu är saker som de är. Vi har hoppats in i det sista att det skulle vända, säger Kent Johansson.
Vålberg är Älvsbyhus yngsta fabrik – något som påverkade beslutet.
– De har varit med i tio år och har skaffat sig bra erfarenhet. Skillnaden är att i Bjärnum har man varit med i 20 år. Det är klart att erfarenhet, kunnande och låg personalomsättning betyder väldigt mycket.
Kent Johansson konstaterar även att finska politiker har räddat fabriken i Kauhajoki.
– De har ett annat politiskt regelsystem i Finland som gör att vi inte behöver betala för de dagarna vi inte har produktion där. Hade Finland haft samma regelverk som Sverige hade vi sannolikt stängt den fabriken sedan länge.