Älvsbybo med i Dessertmästarna

Utflyttade Älvsbybon Julia Cedenblad är en av sju dessertmakare som gör upp i "Dessertmästarna". Hon lovar smaskig tv under hösten.

31-åringen beskriver tävlingen som "en extrem situation", samtidigt som den var väldigt rolig.

31-åringen beskriver tävlingen som "en extrem situation", samtidigt som den var väldigt rolig.

Foto: Kanal 5

Älvsbyn2016-08-12 12:57

Sveriges crème de la crème bland godsakskreatörer slåss om titeln "Dessertmästare 2016" med start den 7 september i Kanal 5. Bland deltagarna finns måltidskreatören Julia Cedenblad från Älvsbyn.

– Jag blev nöjd bara av att komma med. Det är en extrem situation man utsätter sig för, men samtidigt väldigt roligt när man väl har landat i det, säger hon.

31-åringen bor numera i Bromma efter äventyr i både Italien och USA.

– Jag flyttade till Italien efter gymnasiet och arbetade som servitris ett par år. Sedan sökte jag till Grythyttan där jag studerade kulinarisk kock och måltidskreatör i tre år.

Efter studierna på skolan som hör till Örebros universitet blev hon erbjuden jobb på den skandinaviska restaurangen Aquavit på Manhattan i New York. Men efter ett år i USA var det dags att flytta hem.

– Då blev det Stockholm eftersom marknaden är bättre där än i norr. Men jag är hem till Älvsbyn väldigt ofta. Nu har jag varit mammaledig i år också, så det har blivit väldigt mycket turer hem. Nästan en gång i månaden. Jag tycker om att vara hemma så jag tar alla chanser, säger Julia Cedenblad.

Det var en bekant som jobbar inom media som anmälde Julia Cedenblad till Dessertmästarna.

– Jag fick ett mejl och skickade in en ansökan. Sedan kom jag vidare och fick skicka in en video, baka lite och komma på en intervju. Det var jättekul att bara komma så långt, men sedan kom jag med och det var jätteroligt.

I sju veckor får tittarna följa Julia och de andra deltagarna. Varje vecka börjar med en snabb utmaning som oftast leder till någon sorts fördel.

– Sedan är det en kreativ utmaning som man får när man står där. Då har man ungefär tre timmar på sig att göra något fantastiskt, och sedan presenterar man det.

Stressen som kan uppstå när man lagar middag hemma är dock väldigt överkomlig i jämförelse, konstaterar Julia med ett skratt.

– Jag har aldrig varit med om något så stressigt. Det är liksom 15 kameror, människor som springer runt omkring och så ska man stå och bli intervjuad samtidigt som man ska vispa en maräng. Det är som att hjärnan försvinner.

– Jag tror jag brände en grej fem gånger, till slut blev jag så less på mig själv. Man tänker "vad gör jag ens här". Stundtals tänker man bara "oj oj, det här är för stressigt".

Hon hoppas att tittarna vågar sig på hennes recept.

– Jag gick in med inställningen att man ska kunna göra i princip allt hemma. Nu kanske man inte kan göra glass hemma för att alla inte har en glassmaskin, men min tanke var att tvista till enkla grejer som alla kan göra. Så man inte bara tittar på receptet och slutar ut det.

Folk ska känna att "det där ska jag testa på till helgen, för det fixar jag".

Har du några baktips till läsarna?

– Ge inte upp. Ibland ger man upp för lätt och blir frustrerad och förbannad på receptet. Andas och så gör du det igen så kanske det går bra.

Jurymedlemmen Sebastien Boudet lovar en hel del dramatik jämfört med tidigare.

– Ha ha, ja det är väl så det ska vara i sådana här program. Det ska vara lite drama och det ska hända saker, säger Julia Cedenblad.

Är det sju vinnarskallar?

– Jag trodde att jag skulle träffa människor som skulle vinna till varje pris, men så var det inte. Alla var respektfulla och alla kommer från olika bakgrunder så ingen är den andra lik och därför dömer man inte varandra utifrån samma kriterier. Det var skönt, vi njöt av varandras sällskap.

Hur det går för Älvsbytjejen återstår att se – själv är hon dock osäker på om hon ska titta.

– Jag får väl se hur mycket jag tittar. Man kanske tar sig igenom ett avsnitt i alla fall, ha ha.

Fotnot: Julia Cedenblad hette tidigare Julia Hortlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om