Positiv bondetrend - nu vågar Magnus och Anki satsa

. I 14 år har Magnus och Anki Sandin drivit bondgård i Älvsbyn. Efter några tunga år märker de nu ett uppsving för bönderna. För deras del innebär det en mångmiljonsatsning och nyrekrytering - både av kossor och människor.

Intresset för kor går igen hos de yngre i familjen. Både Emma och lillebror Emil har varsin kalv. Nu står alla djur i den gamla ladugården, men till hösten kommer kalvarna få det lite rymligare när mjölkkorna flyttar ut.

Intresset för kor går igen hos de yngre i familjen. Både Emma och lillebror Emil har varsin kalv. Nu står alla djur i den gamla ladugården, men till hösten kommer kalvarna få det lite rymligare när mjölkkorna flyttar ut.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN (PT)h2008-04-07 00:16
De senaste åren har tre av Älvsbyns bondgårdar lagts ner och ett tiotal återstår. Men en vändning verkar vara på väg enligt Magnus och Anki Sandin, som äger en av de kvarvarande gårdarna. Sedan 1994 har de varit kött- och mjölkbönder vid Rackbergets fot. Nu har de precis satt spaden i jorden för en mångmiljoninvestering på en ny ladugård som innebär bättre arbetsmiljö för djur och människor.
- Kossorna kommer vara helt lösa. De kan äta när de vill, ligga var de vill och välja vilka de ska umgås med. Och för oss blir det bättre arbetsförhållanden vid exempelvis mjölkning, säger Anki Sandin.
"Nu är det dags"
Gården har anor från mitten av 1800-talet och har funnits i samma släkt fram till Magnus och Anki Sandin köpte den. Sedan dess har de arbetat med att utveckla företaget och den nya investeringen blir en ladugård på nära 1 800 kvadrat där 122 kor ska gå på lösdrift.
- Med stigande spannmåls- och mjölkpriser finns det en positiv känsla hos oss bönder. I två år har vi haft ritningar klara utan att våga satsa. Men nu känner vi att det är dags, säger Magnus Sandin.
Ko-element
Det nya systemet som införs kallas kall lösdrift med mjölkgrop. Det innebär att ladugården inte kommer att vara uppvärmd.
- Kor klarar kyla väldigt bra så länge de är rena, torra och i skydd för drag. Djuren skapar själva mycket värme, en ko avger 900 watt. Även om det är 15 minusgrader ute kan det vara 10-12 plusgrader inne hos dem, en lämplig temperatur, säger Magnus Sandin.
I slutet av september ska bygget vara klart och 45 nya kor anländer för att ansluta sig till de befintliga. Då kommer det även att bli nya arbetstillfällen förutom de två heltider som redan finns på gården. Då ingen mjölkrobot ska införskaffas kommer nämligen personalstyrkan att behöva utökas.
- Vi går lite mot strömmen. I stället för robotmjölkning bygger vi en mjölkgrop. Visst är det effektivt med robot men just nu är det traditionella mer rätt för oss. Och så är det trevligt att ha anställda omkring sig, säger Anki Sandin.
Förutom de anställda på lönelistan får familjen Sandin dessutom lite extra service från de gamla gårdsägarna som kommer till ladugården med fika varje lördagsmorgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om