Vidsels räddningstjänst redo rycka ut i väntan på ambulans

Från och med 1 juni är Vidsels räddningstjänst redo att åka ut på akuta sjukvårdslarm inom sitt släckområde. Det innebär att exempelvis hjärtpatienter kan räkna med att livräddande insatser sätts in på ett tidigt stadium i väntan på tillkallad ambulans.

I utbildningen ingår en genomgång av ambulansens utrustning och material, förevisad av sjuksköterskan Anders Nygren. Vidsels räddningstjänst representeras här av från vänster Alf Grankvist, Ingemar Lundberg, Jan Hedström, Magnus Westerberg och Mikael Hedman.

I utbildningen ingår en genomgång av ambulansens utrustning och material, förevisad av sjuksköterskan Anders Nygren. Vidsels räddningstjänst representeras här av från vänster Alf Grankvist, Ingemar Lundberg, Jan Hedström, Magnus Westerberg och Mikael Hedman.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2011-05-05 06:00

Vidselbon Robert Andersson jobbar som sjuksköterska och chef för flygräddningstjänsten på RFN. Sedan drygt 20 år tillbaka arbetar han också inom Älvsbyns räddningstjänst, från 1992 som deltidsförman på sin hemort.

Som ny landstingspolitiker för Kristdemokraterna lämnade han i oktober 2008 in en motion om att landstinget ska börja dra nytta av de kommunala räddningstjänsternas beredskap vid akuta sjukdomsfall och införa IVPA-verksamhet (i väntan på ambulans) i samverkan med länets kommuner.

Hösten därpå bifölls motionen och en utredning tillsattes. I april 2010 godkände landstingsstyrelsen det framtagna förslaget. Ett halvår senare skrev Älvsbyns kommun på ett avtal med landstinget om att införa IVPA vid räddningstjänsten inom Vidsels släckområde.

Klart för start
Nu har enhetschef Ronny Grundström och Anders Nygren, sjuksköterska vid ambulansenheten på Älvsbyns vårdcentral, utbildat elva personer inom Vidsels räddningstjänst enligt konceptet som landstingets utbildningssamordnare Helena Nord-Ljungkvist tagit fram.

- Det som återstår är ett teoripass i Boden sista helgen i maj. Sedan kan vi köra igång IVPA även i den här kommunen, säger Ronny Grundström, märkbart nöjd över det kommande samarbetet med räddningstjänsten.

- Som det är i dag tar det i bästa fall, det vill säga om ambulansen finns i Älvsbyn och vi kan åka ut direkt på larmet, cirka 25 minuter för oss att köra till Vidsel. Nu kommer patienten att få hjälp mycket snabbare, en professionell bedömning som i många fall kan vara livsavgörande, förklarar han.

- För ambulanspersonalen är det guld värt att vi kan kommunicera med proffsen på plats då vi är på väg till patienten och bilda oss en uppfattning om vilka insatser som krävs då vi kommer dit.

På liv och död
All räddningstjänstpersonal är sjukvårdsutbildade i grunden och brukar ge första hjälpen i samband med till exempel trafikolyckor.

- Som Vidselbo känns det tryggt att vi från och med 1 juni åker ut på sjukvårdslarm också. Räddningstjänstens viktigaste uppgift är ju att rädda liv. I det här fallet kommer vi garanterat att kunna påverka skillnaden mellan liv och död, säger Jan Lundberg och får medhåll av sina arbetskamrater.

FAKTA Avtalet om IVPA

Landstinget står för utbildning av räddningstjänstens personal, skyddskläder och medicinskteknisk utrustning, samt betalar 1 200 kronor per utryckning.

Kommunen står för räddningstjänstens utryckningsfordon och personalkostnad, förbrukningsmaterial med mera.

Räddningstjänsten i de berörda glesbygdsorterna ska i väntan på ambulans kunna utföra:

Första hjälpens ABCDE, andningsbefrämjande åtgärder, syrgasbehandling, hjärt- och lungräddning, D-HLR (halvautomatisk defibrillator), lägesrapport till ankommande ambulans, emotionell första hjälpen (till drabbad/anhöriga).

Flera av länets räddningstjänster, bland andra Älvsbyns, har redan i dag utrustning och kompetens att ge både syrgas och defibrillera patienter dygnet runt året runt. Detta nyttjas redan, men bara vid trafikolyckor och bränder.

Enligt landstingets beslut ska IVPA vara ett glesbygdskoncept och omfatta följande orter: Abisko/Björkliden/Riksgränsen, Harads, Gunnarsbyn, Markbygden (Långträsk), Moskosel, Porjus och Vidsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om