Våld mot funktionshindrade kvinnor ett dolt problem

Kvinnor med funktionsnedsättning är extra utsatta för mäns våld. Viva-projektet vill lyfta problemet i ljuset.- Våldet riktas ofta mot funktionsnedsättningen. Man sparkar undan en rullstol eller möblerar om hemma för en blind kvinna så att hon faller, säger projektledaren Eva Engman.

Enligt föreläsaren Kerstin Kristensen är det ett stort problem att kvinnor med funktionsnedsättning inte automatiskt inkluderas i det ordinarie kvinnofridsarbetet. "Det är mindre ljus på de extra utsatta grupperna", säger hon.

Enligt föreläsaren Kerstin Kristensen är det ett stort problem att kvinnor med funktionsnedsättning inte automatiskt inkluderas i det ordinarie kvinnofridsarbetet. "Det är mindre ljus på de extra utsatta grupperna", säger hon.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2012-09-14 06:00

Mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning var temat för onsdagens kunskapsseminarium på Folkets hus i Älvsbyn. Projektet Viva kommer också att utbilda kommunpersonal i Boden, Älvsbyn, Piteå, Arvidsjaur och Arjeplog till våren.

- Vi ska jobba med utbildning till personal som arbetar inom handikapp- och äldreomsorgen och andra som kommer i kontakt med kvinnor med funktionsnedsättning. En viktig grupp är också färdtjänsten, säger Eva Engman.

"Väldigt osynliga"
Varje år anmäler cirka 20 000 kvinnor att de har blivit misshandlade inomhus av någon de känner. Mörkertalet är ännu större och det beräknas att 80 000 fler utsatta inte anmäler.

Enligt en FN-rapport så är kvinnor med funktionsnedsättning i ännu högre grad utsatta. Men det lyfts sällan fram.

- Det är väldigt viktigt att lyfta upp den här gruppen kvinnor som är väldigt osynliga. De är kvinnor som alla andra och på grund av funktionsnedsättningen är de extra utsatta för våld, säger Eva Engman, projektledare för Viva.

Nedsättningen utnyttjas
Det menar också föreläsaren Kerstin Kristensen, projektledare för utvecklingscentrum dubbelt utsatt i Göteborg.

- De är i betydligt högre grad utsatta för våld jämfört med kvinnor generellt. Eftersom de dessutom har fler förövare än i kärleksrelationen. De har personal, färdtjänst, familjemedlemmar.

Hon berättar om konkreta exempel där män tar ut batterierna ur rullstolen eller möblerar om hos en synskadad kvinna så att hon ska ramla och slå sig. För en diabetessjuk blev tillvaron en mardröm när pojkvännen gömde hennes sprutor och tog fram dem om hon sög av honom.

Missar våld
- Män använder deras funktionsnedsättning i våldsutövandet, säger Kerstin Kristensen.

När kvinnofridsarbetet sköts av socialtjänsten glöms ofta handikappomsorgen och äldreomsorgen bort. Kerstin Kristensen ser ett stort behov av bättre utbildad personal som kan se tecken på övergrepp och ställa de rätta frågorna.

- För äldre kan man lätt säga att de får alltid blåmärken och de är så vimsiga. Det kanske beror på att de är våldsutsatta men man har mer fokus på funktionsnedsättningen än på personen bakom. Det är den största risken, säger hon.

FAKTA "Dubbelt utsatt"

Mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning är temat för det treåriga projektet Viva som genomförs mot alla kommuner i länet och där nu Pite Älvdal är aktuellt.

Allmänna Arvsfonden finansierar projektet och länsföreningen Kvinnojourer i Norrbotten driver projektet i samarbete med Länshandikapprådet, handikappföreningar, ABF Norr och socialtjänsten i varje kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om