Tuggummi ger bättre inlärning

Barnen på Parkskolan vill tugga tuggummi på lektionerna för att förbättra inlärningen. Klassråden bestämmer om det ska tillåtas, men i två klasser har föräldrarnas vetorätt satt stopp för smackandet.

Klass 5A på Parkskolan får stöd för sitt tuggande av professor Björn Klinge. Läraren Mats Pettersson ser inga problem med det om det sköts och eleverna Anton Lindström, Filip Jalar och Casper Karlsson tycker att det höjer koncentrationen.

Klass 5A på Parkskolan får stöd för sitt tuggande av professor Björn Klinge. Läraren Mats Pettersson ser inga problem med det om det sköts och eleverna Anton Lindström, Filip Jalar och Casper Karlsson tycker att det höjer koncentrationen.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2011-10-06 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

För sju år sedan hittade föräldrar till elever på Parkskolan i Älvsbyn en forskningsartikel som påstod att tuggummituggande förbättrade inlärningen.

Då drog barnen igång en process för att få tugga på lektionerna och sedan dess bestämmer klassråden i årskurs 4-5, varje läsår, om det ska tillåtas i klasserna.

- Det processas demokratiskt och sedan lyfter man det på föräldramöten. I vissa klasser är det tvärstopp, andra klasser har en mer liberal syn på tuggummianvändande, säger rektor Niklas Häggström.

Förbjudet blåsa bubblor
Det är förbjudet att äta godis på lektionerna, men möjligheten att tugga tuggummi är okej om föräldrarna godkänner det. I två av fem klasser har mammor och pappor stoppat barnens brukande.

- Sedan har det bestämts vissa spelregler för tuggandet. Det ska vara sockerfria tuggummin och eleverna ska behålla dem i munnen och spotta ut dem på avsedd plats. Inte blåsa och leka med dem.

Han har hört att tuggande kan hjälpa barn att koncentrera sig, men att det ökar inlärningen är han skeptisk till. Tuggummi med sockeralkoholen xylitol (björksocker) ska däremot vara bra för tänderna, och många ungar slappnar av när de tuggar, berättar Niklas Häggström.

- Xylitol ska vara bra, men stora mängder kan ha laxerande effekt, säger han.

"Det blåtuggas intensivt"
Mellanstadieläraren Mats Pettersson undervisar i en klass som beslutat att tillåta tuggummi. 18 av 23 elever tuggar på lektionerna.

- Det blåtuggas intensivt första månaden, sedan minskar det. I slutändan är det fem-sex elever som tuggar, säger han.

Tuggummipåsarna ska användas enskilt och reglerna säger att ingen får bjuda eller tigga. Mats Pettersson har varit med att det smetats tuggummi på väggarna något enstaka år. Då har förtroendet missbrukats och privilegiet dragits in.

- För det mesta sköter de sig jättebra, säger han.

FAKTA Xylitol

Xylitol är det vanligaste sötningsmedlet i tuggummi. Industriellt framställs xylitol ur björk och därför benämns det som björksocker. Kemiskt är xylitol en sockeralkohol.

Ämnets tandvänliga egenskaper upptäcktes i Finland på 70-talet och xylitoltuggummi med hög renhetsgrad rekommenderas av finska tandläkarförbundet för att förebygga karies. Anledningen är att xylitolen förebygger ökningen av Streptococcus mutans-bakterierna som orsakar karies, samt ökar salivproduktionen.

Xylitol har konstaterats vara ett ofarligt sötningsmedel i måttliga mängder, men stora mängder kan påverka matsmältning och ha en laxerande inverkan. Det uppges inte vara farligt att svälja tuggummin om det skulle hända av misstag, men små barn bör inte tugga tuggummi.

Källa: Xylitol.net

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om