Linnea Åberg har för andra gången i hård konkurrens med landets övriga elit blivit uttagen till Svenska Gymnastikförbundets utvecklingsgrupp. Ett kvitto på att de senaste årens veckoschema med cirka 18 timmars träning i artistisk gymnastik plus styrketräning fyra morgnar i veckan gett önskat resultat.
Sedan Sergej Rumbutis slutade sin tjänst som tränare på Älvsbyns gymnastikgymnasium i februari har dock träningsmöjligheterna för Linnea Åberg och de övriga gymnasterna i Älvsbygymnasternas elitgrupp reducerats kraftigt.
Ställer upp ideellt
För att elit- och minielitgruppen ska få någon träning över huvud taget numera satsar Sara Rumbutis, heltidsanställd NO-
lärare på Älvåkraskolan, all fritid på att ställa upp ideellt som tränare. Hennes syster Tora Garberg, före detta elitgymnast på SM-nivå och numera idrottslärare i Älvsbyn, hjälper till så mycket hon hinner, för närvarande tre tvåtimmarspass i veckan.
- Som föräldrar är vi tacksamma att Sara och Tora ställer upp för våra gymnaster, men träningstimmarna räcker inte till. Flyttar Sara härifrån, vilket det lutar åt eftersom hennes man verkar bli kvar på tränarjobbet i Stockholm, kommer Linnea att vara nere på en tredjedel av tiden hon tränade medan Sergej jobbade i Älvsbyn, säger Brittmari Åberg, väl medveten om att dotterns tävlingskarriär kan vara i farozonen om inte tränarfrågan klaras ut.
Med tanke på alla timmar
Linnea Åberg lagt ner på att komma så här långt är ovissheten inför framtiden jobbig för hela familjen. Det som spär på oron ytterligare är hotet om att gymnastikgymnasiet ska läggas ner.
- Jag och min man köpte hus i Älvsbyn för några år sedan i tron att vi alltid ska bo här och att Linnea ska kunna fortsätta med gymnastiken på gymnasiet. Nu vet vi inte vad vi ska göra. Det känns inte bra, säger Brittmari Åberg.