Tidtagning slår hårt

Försäkringskassans nya strikta tolkning av grundläggande behov för personlig assistans slår hårt mot många funktionshindrade: Assistanstid dras bort för varje minut personen kan klara sig själv utan hjälp, till exempel sitta på toan eller föra gaffeln med mat till munnen.

Frösundas chefsjurist Ann-Marie Stolberg (till vänster) i samspråk med Åsa Lindqvist, Boden, ledamot i DHR:s förbundsstyrelse, och DHR Älvsbyns sekreterare Anneli Olsson under en föreläsningspaus vid Älvsby folkhögskola.

Frösundas chefsjurist Ann-Marie Stolberg (till vänster) i samspråk med Åsa Lindqvist, Boden, ledamot i DHR:s förbundsstyrelse, och DHR Älvsbyns sekreterare Anneli Olsson under en föreläsningspaus vid Älvsby folkhögskola.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-04-11 06:00

Antalet som förlorat sin assistansersättning i Sverige har ökat från 57 personer 2007 till 293 personer ifjol.

- För att ha rätt till ersättning enligt LSS måste man först och främst tillhöra personkretsen, förklarar chefsjurist Ann-Marie Stolberg, som nyligen var inbjuden av DHR Älvsbyn att föreläsa vid folkhögskolan på temat "Var går gränsen för personlig assistans?"

- Därefter gäller det att uppfylla kriterierna för grundläggande behov av minst 20 timmars aktiva insatser per vecka. Det som hänt de senaste fem åren är att fler och fler hamnat under 20-timmarsgränsen och fått avslag på sina ansökningar hos Försäkringskassan.

Minut för minut
Till vardags arbetar Ann-Marie Stolberg åt privatföretaget Frösunda LSS i Skellefteå, som erbjuder personlig assistans till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning över hela landet. Som chefsjurist bistår hon kunderna med ansökningar, omprövningar och överklagningar och har därigenom god insikt i effekterna av Försäkringskassans förändrade arbetssätt.

Ann-Marie Stolberg har flera exempel på hur detaljerat insatsbehovet räknas ut numera. Enligt henne är det minut för minut som gäller: Behöver du hjälp att dra ner byxorna och komma dig på toaletten räknas det som aktiv tid, men tiden du sitter på toan dras ifrån om du klarar det utan assistans.

Kan den funktionshindrade föra gaffeln till munnen anses han eller hon inte ha ett grundläggande behov för måltider, även om personen måste ha hjälp med inköp, matlagning och servering. Kan du exempelvis tvätta dig på överkroppen men inte under midjan får du bara räkna tiden för det senare.

Avgörs i domstol
- Det har blivit en hel vetenskap det här! Många av våra kunder har svårt att tyda Försäkringskassans beslut och kommer till mig för att få hjälp, berättar Ann-Marie Stolberg, som på frågan om hon och hennes juristkollegor fått mer att jobba med på senare år svarar med ett övertygande: "Ja!"

- Om Försäkringskassan står fast vid sitt avslag trots att vi kan påvisa att personen har rätt till ersättning tvingas vi dra ärendet inför domstol. Det är fruktansvärt att det ska behövas med en rättighetslagstiftning som LSS, men så ser det ut i dag.

FAKTA Personlig assistans

För att få personlig assistans krävs att man har en bestående fysisk eller psykisk funktionsnedsättning och att hjälpbehovet för de grundläggande behoven överstiger 20 timmar per vecka.

Med de grundläggande behoven avses hjälp vid måltider, personlig hygien, klä sig, förflytta sig och kommunikation med andra. Här kan även annan hjälp ingå som ställer höga krav på kunskap om den funktionsnedsattes livssituation.

Om man inte kommer upp till 20 timmar i de grundläggande behoven kan man vända sig till sin kommun för att få hjälp. Då finns möjlighet till ett kommunbeslut för personlig assistans och det kan i vissa fall överstiga 20 timmar per vecka.

Rätten till personlig assistans omprövas av Försäkringskassan vartannat år för att säkerställa den assistansberättigades behov. Vid en omprövning kan antalet assistanstimmar både öka och minska.

Skulle man vara missnöjd med Försäkringskassans beslut finns alltid möjlighet att överklaga till Förvaltningsrätten. Vid en sådan process rekommenderas att man tar hjälp av juridisk expertis. Går man via Assistansförmedling kan man vara säker på att bolagen har juridisk expertis som dessutom alltid är kostnadsfri för kunden.

Källa: www.assistansformedling.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om