Surfplattor - politisk besparing

Allt fler kommunpolitiker i Norrbotten får Ipads för att läsa möteshandlingar. Piteå och Älvsbyn har köpt in surfplattorna på prov för att effektivisera det politiska arbetet och spara in pappers- och portokostnader.

Med hjälp av barnbarnet Joe Nyström lär sig kommunpolitikern Harry Nyström, 76 år, att handskas med den nya surfplattan. Genom att läsa sina politiska handlingar digitalt minskar det meterhöga pappersberget varje år.

Med hjälp av barnbarnet Joe Nyström lär sig kommunpolitikern Harry Nyström, 76 år, att handskas med den nya surfplattan. Genom att läsa sina politiska handlingar digitalt minskar det meterhöga pappersberget varje år.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2012-02-13 06:26

Videon är inte längre tillgänglig

Älvsbyns kommun har nyligt köpt in Ipads till ledamöterna i kommunstyrelsen. Gunilla Lundin, administrativ chef på kommunledningskontoret i Älvsbyn, säger att satsningen ger en besparing. Kansliet slipper avsevärda print- och portokostnader när politikerna får digitala möteshandlingar istället för tjocka buntar av pappershandlingar.

- Vi hade ett kommunfullmäktigesammanträde under 2011. Det utskicket gick på 5 000 kronor i portokostnader. Då har jag inte tagit hänsyn till papperskostnaden, kopieringskostnaden och personalen som står och hanterar det.

Ska andra politiker få Ipads också?
-  Under förutsättning att det fungerar bra. Vi ser kommunstyrelsen som ett test, säger Gunilla Lundin.

Piteå-Tidningens kartläggning visar att samtliga kommuner i länet diskuterar att ge politikerna surfplattor och leverera handlingarna digitalt. Majoriteten har påbörjat övergången på prov och Haparanda kommun har redan köpt Ipads till alla politiker. Gällivare och Övertorneå gör ett fullskaligt införande under 2012

- Det här är trenden. Jag skulle bli förvånad om det är någon kommun som inte tittar på en pappersfri lösning, säger Crister Lundgren, IT-chef i Älvsbyns kommun.

"Bör kapa kostnader"
Teknik- och servicenämnden i Piteå kommun har investerat drygt 110 000 kronor till inköp av 23 Ipads för 4 653 kronor samt ett presentkort laddat med 150 kronor för att köpa och installera "applikationer" för utvärdering.

I ett pilotprojekt undersöker nämnden tekniska lösningar för att arbeta med digitala möteshandlingar på surfplattan.

- Det går åt 3 500 papper i snitt under ett nämndsmöte plus portokostnader och arbetstid för kopiering. Vi bör kapa kostnaderna rejält, säger Ulf Gustafsson, IT-samordnare i Piteå Kommun.

"Ett stort intresse"
Den exakta besparingen ska utvärderas till hösten och fortfarande finns det frågetecken kring hur sekretessärenden ska hanteras. Tills dess väntar kommunen med att köpa surfplattor till alla politiker.

- Det finns ett stort intresse i kommunen att höra hur det går. Överlag har projektet tagits emot positivt. Även motsträviga har fått upp ögonen och tycker det är acceptabelt, säger Ulf Gustafsson.

Det finns andra tillverkare. Varför blev det just Ipad?
- Leverantörer som tillverkar appar för det här nyttjandet utvecklas främst för Ipad. Det finns för android också men det är kraftigt underordnat från leverantörerna.

FAKTA Surfplattor i kommunerna

Älvsbyns kommun har köpt in 13 stycken Ipads för ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen. Om projektet faller väl ut är tanken att även övriga politiker ska få en surfplatta.

Piteå kommun har köpt in 23 Ipads på prov för digital ärendehantering i teknik- och servicenämnden. Projektet ska utvärderas hösten 2012.

Arjeplogs kommun har inget beslut eller färdigt förslag för att ersätta papper med surfplattor, men frågan har lyfts för diskussion.

Arvidsjaurs kommun har köpt in två stycken Ipads för utvärdering för att se över den nya tekniken.

Bodens kommun har lyft frågan i en politisk motion och tjänstemännen har föreslagit att göra ett pilottest för att använda surfplattor för ärendehantering samt titta på olika system utan att låsa upp sig på en tillverkare.

Luleå kommun har köpt in ett antal Ipads för utvärdering i tekniska nämnden. Förutom för folkvalda har den kommunala förvaltningen köpt in ett 50-tal läsplattor för sina tjänstemän.

Haparanda kommun har helt övergått till digitala dokument och möteshandlingar för sina folkvalda. Samtliga politiker har fått en Ipad för att läsa dem.

Gällivare kommun var först ut i Norrbotten med att ge kommunstyrelsens politiker Ipads och IT-gruppen har utvecklat en egen "applikation" för digitala dokument tillsammans med företaget Winterkvist i Skellefteå. Det är taget ett beslut om att ge alla politiker Ipads under 2012.

Övertorneå kommun ersätter papper med surfplattor. Barn- och utbildningsnämnden, socialnämndens arbetsutskott och revisorerna får sina möteshandlingar skickade digitalt. Under 2012 är tanken att alla politiker ska få en Ipad för kallelser.

Kiruna kommun lånar ut bärbara datorer till politikerna under mandatperioden. Det är på förslag att istället ge politikerna surfplattor för att läsa handlingar, men inget beslut finns.

Överkalix kommun har infört surfplattor för politikerna i kommunstyrelsen och ordföranden i nämnderna. Även förvaltningscheferna har fått var sin att använda under jobbet.

Pajala kommun har inga surfplattor. Inköp har diskuterat, men i dagsläget har kommunen bestämt att avvakta av ekonomiska skäl.

Kalix kommun utvärderar surfplattor. Kommunkansliet och kommunalråden har fått Ipads och om det faller väl ut är tanken att köpa in fler surfplattor till folkvalda politiker för att läsa möteshandlingar och minska pappers- och portokostnader.

Jokkmokks kommun har en vilja att införa surfplattor för att bli av med papperskostnader. Ännu är ingen inköpt, men kommunen utreder möjligheten och genomför studiebesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om