Spetsutbildning i demensvård lockar många

Ett 20-tal undersköterskor inom äldreomsorgen har hakat på Älvsbyns kommuns spetsutbildning i demensvård. I tisdags startade kursen med en öppen föreläsning av riksbekanta Dagny Vikström. Ett tillfälle som 85 av kommunens omsorgspersonal tog chansen att vara med på.

Till vänster föreläsare Dagny Vikström och gymnasielärare Gunilla Björkman tillsammans med en del av undersköterskorna som anmält sig till spetsutbildningen i demensvård. Från vänster Agneta Nilsson, Yvonne Sundström, Annika Isaksson, Susanne Rånäs, Gunnel Åkerlund, Lotta Norén, Vivianne Rubsell (skymd), Marina Antfolk Samuelsson och Åsa Larsson.

Till vänster föreläsare Dagny Vikström och gymnasielärare Gunilla Björkman tillsammans med en del av undersköterskorna som anmält sig till spetsutbildningen i demensvård. Från vänster Agneta Nilsson, Yvonne Sundström, Annika Isaksson, Susanne Rånäs, Gunnel Åkerlund, Lotta Norén, Vivianne Rubsell (skymd), Marina Antfolk Samuelsson och Åsa Larsson.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-10-11 06:00

Ifjol inleddes Omvårdnadslyftet, regeringens utbildningssatsning för att höja kompetensen bland äldreomsorgens och omsorgens medarbetare. En miljard kronor har avsatts för satsningen, som pågår till och med 2014.

I år har Älvsbyns kommun sökt och beviljats medel för att i samarbete mellan gymnasieskolan och äldreomsorgen genomföra en fördjupningsutbildning i demensvård. Gunilla Björkman, lärare vid vård- och omsorgsprogrammet på Älvsbyns gymnasium, är kursansvarig. Utifrån Skolverkets kursplan "Vård och omsorg vid demenssjukdom" ska ett 20-tal undersköterskor läsa in 100 gymnasiepoäng på tio veckor.

Samarbete
Studiegruppen består av personal från både hemtjänsten och äldreboendena, samt några från korttidsavdelningen.

- Vi är jätteglada att intresset att spetsutbilda sig i det här viktiga ämnet är så stort bland äldreomsorgens anställda. De gör redan nu ett jättebra jobb och genom att fördjupa sina kunskaper om demensvård kommer de att höja kompetensen och omsorgskvalitén ytterligare, säger Nataliya Nilsson, enhetschef i hemtjänsten.

- Från äldreomsorgens sida känns det bra att vi kan göra den här satsningen i samverkan med gymnasieskolan, som har erfarenhet av studieupplägg och kursplanering.

Gunilla Björkman ser också fram mot samarbetet:

- Förutom Dagny Vikström, som återkommer senare i höst, ska vi anlita lokal kompetens. Bland annat ska Annelie Mickelsson och Annika Sund berätta om anhörigstöd. Tanken är att vi även ska ordna en föreläsning med undersköterskan Eva Carlsson från Piteå, som forskat i ämnet "Musik i vården", berättar hon.

Viktig kunskap
I tisdags startade utbildningen med en öppen föreläsning på Forum med "Demensdagny" Vikström. Med tankeväckande exempel beskrev hon på ett enkelt sätt hur människans hjärna och minne fungerar, vad framlobsdemens egentligen innebär och mycket mer som åhörarna har nytta av att känna till i arbetet med personer med demenssjukdom.

Att det är värt att satsa tio veckor på att fördjupa sig i ämnet är "Spetsarna" överens om.

- Med ökad kunskap kan vi göra ett bättre jobb, men också höja statusen i yrket, säger Åsa Larsson och får medhåll av kurskamraterna.

FAKTA Dagny Vikström

Som legitimerad arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare i Luleå kommun är Dagny Vikströms engagemang och kunnande vida känt i Sverige.

Tillsammans med Kjell Fahlander, neuropsykolog vid Sunderbyns sjukhus, och Göran Karlsson, överläkare vid geriatriska kliniken på samma arbetsplats, har hon författat Demensboken.

Boken beskriver åtta typiska fall och ger såväl medicinska fakta som praktiska råd kring demensvård.

Författarna hoppas att boken med sitt helhetsperspektiv ska bidra till att fylla en kunskapslucka.

De menar att det viktigaste sker i det vardagliga mötet mellan den sjuke och vårdaren. Det är där det krävs kunskap, fantasi och empati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om