Solpärlan skänker seniorerna värme

Seniorerna steker i det nybyggda solrummet. Efter invigningen kunde äldre Älvsbybor njuta i en ljusare tillvaro.- Jag har krämpor som man har när man är gammal, då är värme väldigt viktigt, säger Jenny Renlund, 87 år.

Gertrud Lind, 82 och Inga Olofsson, 81 bor grannar på seniorboendet Fluxen. "Jag tror att det här är bra. Både ljuset, avkopplingen och värmen", säger Gertrud Lind.

Gertrud Lind, 82 och Inga Olofsson, 81 bor grannar på seniorboendet Fluxen. "Jag tror att det här är bra. Både ljuset, avkopplingen och värmen", säger Gertrud Lind.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2011-03-09 06:00

Axel Lundberg, 84, tar på sig ett par mörka solglasögon och sätter sig ned i solstolen. I bakgrunden lyser en blå himmel över en naturtrogen älvdal. Under fötterna värmer mjuk sand.

Skinnvästen smälter nästan i den konstgjorda vårsolen och Axel Lundberg kan inte tänka sig att det är på seniorboendet Fluxen han sitter.

- Jag tror att jag somnar här, säger han.

Sallys solpärla prisas
I går invigdes solrummet i Älvsbyn där äldre kan samlas i värmen - året om. Personal och politiker öppnade med pompa och ståt upp portarna till en 26-gradig sommardag som påminner om ett sel vid Piteälven. Sally Rosén, 82, prisades för sitt vinnande namnförslag Solpärlan.

Tranbärssaft
Meningen är att äldre ska kunna boka rummet en timme för 20 kronor.

- Det är ljus man behöver efter den här hemska vintern, säger Inga Olofsson, 81, och sänker ett glas tranbärssaft.

Jenny Renlund, 87, sätter sig ned i strandsolen med stöd av en krycka. Krämporna gör sig påminda och då kan värmen vara en räddning.

- För mig betyder det väldigt mycket, säger hon.

FAKTA Solpärlan i Älvsbyn
Solrummet kostade cirka 400 000 kronor att färdigställa och finansierades genom stimulansmedel som Älvsbyns kommun sökt av Socialstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om