SmÀrtsam lÀkarmiss för femÄriga Hanna

Enligt lĂ€karen pĂ„ Älvsbyns vĂ„rdcentral hade femĂ„riga Hanna Holmsten bara fĂ„tt en spricka i armbĂ„gen och skickades hem med gipsskena. Efter tvĂ„ veckors lidande visade en ny röntgen att handleden var av.- Oacceptabel miss, sĂ€ger mamma Ulrika Lundgren, som anmĂ€lt hĂ€ndelsen till Socialstyrelsen.

PĂ„ grund av röntgenmissen pĂ„ Älvsbyns vĂ„rdcentral fick femĂ„riga Hanna lida i tvĂ„ veckor innan frakturen i handleden upptĂ€cktes och blev Ă„tgĂ€rdad med operation. "Ett barn ska inte behöva utsĂ€ttas för slarviga lĂ€karjobb", sĂ€ger mamma Ulrika Lundgren, som anmĂ€lt hĂ€ndelsen till Socialstyrelsen.

PĂ„ grund av röntgenmissen pĂ„ Älvsbyns vĂ„rdcentral fick femĂ„riga Hanna lida i tvĂ„ veckor innan frakturen i handleden upptĂ€cktes och blev Ă„tgĂ€rdad med operation. "Ett barn ska inte behöva utsĂ€ttas för slarviga lĂ€karjobb", sĂ€ger mamma Ulrika Lundgren, som anmĂ€lt hĂ€ndelsen till Socialstyrelsen.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-07-12 06:00

PT hĂ€lsar pĂ„ familjen Holmsten/Lundgren i SĂ„gfors knappt tvĂ„ mĂ„nader efter olycksdagen dĂ„ Hanna ramlade frĂ„n gungan vid Åsens förskola.

- Det var den 15 maj. Personalen ringde strax före tvĂ„tiden och berĂ€ttade vad som hĂ€nt. NĂ€r jag kom dit lĂ„g Hanna och grĂ€t i en soffa. Hon kunde inte röra högra armen, berĂ€ttar Ulrika Lundgren, som Ă„kte direkt med dottern till Älvsbyns vĂ„rdcentral.

- Efter en stund blev Hanna undersökt av en lĂ€kare. Han skickade oss till röntgen. DĂ„ bilderna var klara konstaterade han att hon hade en spricka i armbĂ„gen.

Ond och svullen
Hanna fick en gipsskena, som skulle sitta pÄ i tvÄ veckor.

- LĂ€karen sa att vi kunde ta bort den sjĂ€lva och att det inte behövdes nĂ„got Ă„terbesök. Hanna klagade över att det gjorde jĂ€tteont dĂ„ hon försökte röra pĂ„ fingrarna och handen var svullen, men vi litade pĂ„ att det gjorts en korrekt bedömning av skadan, sĂ€ger Ulrika Lundgren.

NÀr det blev dags att ta bort skenan upptÀckte förÀldrarna att handleden var sned och kraftigt uppsvullen.

- Efter lunch ringde personalen frĂ„n förskolan och bad mig komma och hĂ€mta Hanna för att hon hade ont igen. Vi for tillbaka till vĂ„rdcentralen och fick trĂ€ffa en annan lĂ€kare.

Snabb operation
Armen röntgades pÄ nytt och efter konsultation med ortopedin i Sunderbyn fick mor och dotter besked om att handleden var bruten.

- Vi fick en akuttid för operation pĂ„ sjukhuset klockan sju morgonen dĂ€rpĂ„. Eftersom hon gĂ„tt sĂ„ lĂ€nge med frakturen blev de tvungna att bryta upp leden. De provade sĂ€tta dit stift, men det gick inte att fĂ„ fast, sĂ„ det fick bli en sticka in i handbenet istĂ€llet, berĂ€ttar Ulrika Lundgren.

Natten efter operationen hade Hanna sÄ svÄra smÀrtor att hon vaknade och grÀt med nÄgon timmes mellanrum.

- Det var en lĂ„ng och jobbig natt hĂ€r hemma. PĂ„ morgonen ringde de frĂ„n Sunderbyn och bad oss komma tillbaka för att ta om en röntgenbild som inte blivit tillrĂ€ckligt bra. De ville försĂ€kra sig om att operationen lyckats, sĂ€ger Ulrika Lundgren.

SlÀktingar och vÀnner som engagerade sig i Hannas öde rÄdde förÀldrarna att anmÀla vÄrdmissen till patientnÀmnden och Socialstyrelsen.

- Det har vi ocksĂ„ gjort, eftersom vi anser att ett barn inte ska behöva lida pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet för att en lĂ€kare gör ett slarvigt jobb, sĂ€ger Ulrika Lundgren.

"Aldrig mer"
- Vi Ă€r inte ute efter att sĂ€tta dit en enskild lĂ€kare, men vi vill att fallet ska uppmĂ€rksammas för att vi tycker synd om Hanna som hade sĂ„ ont och blev tvungen att ha gipsskena i fyra veckor till förutom de första tvĂ„ veckorna.

Hanna petar försiktigt pÄ Àrren som Àr kvar efter handledsoperationen.

- Det var jĂ€ttedumt att det blev sĂ„ hĂ€r! Jag vill aldrig mer fara till vĂ„rdcentralen, sĂ€ger femĂ„ringen.

- Nej, nĂ€sta gĂ„ng olyckan Ă€r framme blir det Sunderbyn direkt, konstaterar hennes mamma.

Beklaglig miss
VÄrdcentralchef Agneta Björk har gÄtt igenom patientÀrendet med den berörde lÀkaren och skickat yttrande till patientnÀmnden och Socialstyrelsen.

- Jag beklagar givetvis det intrĂ€ffade. Att det skett en miss Ă€r uppenbart och vad det beror pĂ„ kan man bara spekulera i, men det Ă€r förstĂ„s sĂ€rskilt olyckligt nĂ€r ett barn drabbas pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om