PT har tidigare berättat att kommunstyrelsen slopade skolberedningens förslag att lägga ned Vistträsk skola. Politikerna efterfrågade underlag om kostnader. Inte bara kvalité. Ett enigt kommunfullmäktige fastslog beslutet i måndags och återremitterar ärendet för vidare utredning med oklart slut.
- I dag vill jag inte sätta något datum, men så fort det går. Vi har hört beredningarnas synpunkter på det. Nu är det viktigt vi får bearbeta de sakerna och komma med kloka långsiktiga beslut, säger kommunalrådet Bill Nilsson (S).
Centerpartiets gruppledare Matilda Wiklund vill att byarna ska kunna vända på den negativa trenden. Folkpartiet tycker att det är bra att skolnedläggningen diskuteras och hoppas på ett samhällsengagemang.
- Världen är inte svart och vit och det är många ställningstaganden att väga emot varandra, säger Rikard Granström (FP).
"Se till alla aspekter"
Vice kommunalråd Helena Öhlund (S):
- Vi har lyssnat på beredningen och hört vad de framför med kvalitetsbegreppet, att C-form (tre årskurser i en klass) inte är någon bra verksamhetsform. Men vi kanske får överväga det med samhällsnyttan och skolformer. Det är faktiskt så att det är viktigt att vi ser till alla aspekter. Det gör vi nu i det fortsatta arbetet, även kostnaderna.
Barn- och fritidsutskottets ordförande Sture Nordin (S) har hela tiden förordat en skolnedläggning av Vistträsk skola med hänvisning till att det krävs 500 000 kronor extra per år i lärarresurser enligt resursfördelningssystemet och att skolmiljöns kvalité försämras med färre än 15 elever i årskurs 1-3.
Totalt har elevantalet i Älvsbyns kommun minskat från 1250 till drygt 900 barn de sista tio åren.
- På något sätt påverkar det skolstrukturen och den största minskningen har vi i byarna. Det är verkligheten även om jag och många med mig tycker det är tråkigt, sade Sture Nordin (S), i talarstolen.