Videon är inte längre tillgänglig
Enligt Sveriges Kommuner och Landstings öppna jämförelser var det bara 63,7 procent av eleverna i nian som gick ut med fullständiga betyg i Älvsbyns kommun förra året. En försämring med nästan 14 procent jämfört med året innan.
Att Älvsbyn "bara" hamnar på plats 284 av landets 290 kommuner, alltså sjätte sämsta skolan i landet, kan Älvåkraskolan tacka Vidselskolan för. Om inte Vidselelevernas resultat vägts in skulle kommunen troligtvis ha intagit jumboplatsen.
- I en jämförelse mellan 1 451 avgångsklasser i landets grundskolor återfinns Vidselskolan på plats 478. Det betyder att 84 procent av eleverna nått målet i alla ämnen. Älvåkraskolan placerar sig som nummer 1 326 med ett motsvarande procenttal på 57, konstaterar Jan-Erik Backman.
Rektorsbyten
Det urusla meritvärdet för Älvsbyns kommun är en av anledningarna till att Jan-Erik Backman planerar göra en omfattande omorganisation.
- Men vi måste också rusta oss inför de förstående nationella förändringarna inom förskole- och skolområdet. Aldrig tidigare har så många skolreformer genomförts på en och samma gång, säger han.
Den planerade omstruktureringen, som fortfarande är under mbl-förhandling, berör i stort sett samtliga av kommunens nuvarande rektorer och rektorsområden.
Kortfattat går det ut på följande: Merparten av rektorerna byter arbetsplatser med varandra. En ny rektor till Älvåkraskolan rekryteras. En projektledare anställs på två år för att hjälpa till med sjösättningen av nya läroplaner för förskolan och grundskolan samt övriga nationella förändringar.
Tidiga symptom
Jan-Erik Backmans motivering till att flytta på fler rektorer än bara Älvåkraskolans Nicklas Häggström är att resultatet av SKL:s öppna jämförelser i årskurs nio hör samman med hela skolgången.
- Symptomen på lågt meritvärde dyker upp långt tidigare än i nian. Eftersom all skolforskning visar på rektors betydelse för utveckling av verksamheten tror jag att vi har mycket att vinna på att nyttja våra nuvarande rektorers kompetens på nya arbetsområden, säger han.
- Att tydliggöra rektorsrollen är ett måste om vi ska kunna höja meritvärdet som skolkommun.
På måndag ska barn- och fritidsutskottet diskutera Älvsbyns rekordlåga resultat i SKL:s senaste jämförelse och vad man kan göra för att förbättra det.