Räddningstjänsten ger första hjälpen

Kommunstyrelsen sa i går ja till att införa IVPA-verksamhet (i väntan på ambulans) i Älvsbyn. Det innebär att Vidsels räddningstjänst kommer kunna rycka ut på sjukdomsfall och utföra en första hjälpinsats om ambulansen är långt borta.

ÄLVSBYN 2010-09-28 06:00
Flera landsting i Sverige har redan i väntan på ambulansavtal, IVPA, med kommunerna. Efter en motion från Vidselsbon och landstingspolitikern Robert Andersson, (KD), har nu även Norrbottens läns landsting erbjudit vissa kommuner att starta IVPA-verksamhet. Tanken är att räddningstjänsten i byar ska kunna rycka ut och ge första hjälpen vid brådskande sjukdoms-och olyckslarm, där ambulansen är mer än 30 minuter bort.
- Det kan lindra skador och spara liv. Och det är en servicefråga för boende ute i byarna, de kan få hjälp även innan ambulansen kommer, säger miljö-och byggchef Ingrid Karlsson som i går presenterade ärendet för kommunstyrelsen.
"Trygghetsvärde"
Och i går eftermiddag sa Älvsbyns politiker ja till samarbetet med landstinget. För kommunens del innebär det att Vidsels räddningstjänst snart kan bli utlarmad även vid hälso-och sjukvårdslarm och inte bara vid olyckor
eller brand.
- Vi ser det som ett stort trygghetsvärde för medborgarna, säger Ingrid Karlsson.
1 000 kronor ersättning
I avtalet med landstinget finns reglerat vem som har ansvar för vad. Kommunerna står för utryckningsfordon, sjukvårdsmaterial och arbete under en insats medan landstinget ska stå för utbildning, handledare, defibrillatorer, andningsväskor samt skyddsjackor.
Även kostnaden för utryckning kommer att delas upp i viss mån - landstinget ersätter kommunen med 1 000 kronor per tillfälle. Exakt vad en utryckning kommer kosta är enligt Ingrid Karlsson svårt att säga i nuläget, men en uppskattad totalsumma är 1 500 kronor. Av det skulle alltså kommunen stå för 500
kronor.
FAKTA IVPA
I nuläget får SOS inte larma ut räddningstjänsten vid hälso- och sjukvårdslarm. Men nu är alltså samarbetsavtal mellan flera kommuner och landstinget på väg att skrivas för att räddningstjänst ska kunna rycka ut och ge hjälp i väntan på att ambulans ska anlända.
Räddningstjänsten i de berörda glesbygdsorterna ska i väntan på ambulans kunna utföra:
Första hjälpen, syrgasbehandling, hjärt- och lungräddning, D-HLR (halvautomatisk defibrillator), lägesrapport till ankommande ambulans och ge trygghet till den vårdbehövande.
Flera av länets räddningstjänster, bland andra Älvsbyns, har redan i dag utrustning och kompetens att ge både syrgas och defibrillera patienter. Detta nyttjas redan, men bara vid trafikolyckor och bränder.
I älvdalen har förutom Älvsbyn även Piteå (Markbygden/Långträsk) samt Arvidsjaur (Moskosel) fått erbjudande om IVPA-samarbete med landstinget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om