Videon är inte längre tillgänglig
Vid barn- och fritidsutskottets sammanträde i måndags diskuterades frågan om Älvsbyns placering som en av landets tio sämsta skolkommuner (se PT 2 maj).
Skolchef Jan-Erik Backman gick igenom SKL-siffrorna. Rektorerna från grundskolan och gymnasiet var inkallade att redovisa hur de ser på den uppkomna situationen och vad man kan göra för att förbättra elevernas studieresultat.
- Vi hade en bra diskussion och uppdrog till rektorerna att sammanställa ett åtgärdsförslag för hur vi ska uppnå meritvärdeskravet som finns angett i kommunens strategiska plan, säger barn- och fritidsutskottets ordförande Sture Nordin (S).
- I planen är målet att meritvärdet ska komma upp till minst 215. I dagsläget ligger vi totalt sett på 204.
Klart före hösten
Den 20 maj ska rektorerna vara klara med sin hemläxa. Då förväntas också partierna ha hunnit diskutera igenom gruppvis hur Älvsbyn ska kunna förbättra sin ställning som skolkommun.
- Tanken är att vi gemensamt ska sy ihop ett förslag på åtgärdsprogram vid utskottets extrainsatta sammanträde. Kommunstyrelsen måste ta beslut i ärendet före sommaruppehållet, alltså på sammanträdet den 30 maj, så att vi är beredda att sätta åtgärdsdelen i sjön vid höstterminens början, säger Sture Nordin.
Rejäl utmaning
Om framtidens nior i Älvsbyns kommun ska kunna lämna grundskolan med fullständiga betyg i alla ämnen krävs en samverkan mellan inte bara rektorer, pedagoger och elever utan också med föräldrarna anser Sture Nordin.
- Alla måste fokusera på samma mål, säger han och sticker inte under stol med att Älvsbyn står inför en rejäl utmaning i detta fall:
- Under mina cirka åtta år som skolpolitiker i den här kommunen är detta den allvarligaste politiska frågan jag någonsin ställts inför.
Stöder rektorsflytt
Tror du på skolchefens lösning att flytta på rektorer?
- Det är en verksamhetsfråga, som inte ligger på politikens bord, men jag stöder idén att göra förändringar i rektorsorganisationen, svarar Sture Nordin.
- Jag delar också skolchefens uppfattning att rektorns huvudroll som pedagogiskt ansvarig måste stärkas. Backman har väckt frågan om att anställa biträdande rektorer, men det har vi inte tagit politisk ställning till ännu.