Poliser lämnar Älvsbyn

Fyra poliser är på väg att lämna sina tjänster i Älvsbyn och börja jobba i Luleå, två försvinner till Piteå. - Sorgligt med tanke på att vi just har lyckats få ihop en bra bemanning efter förra neddragningen, säger Anna-Karin Berggren, en av tre Älvsbypoliser som blir kvar på orten.

I drygt ett halvår har den här kvintetten poliser tjänstgjort i Älvsbyn. Nu har de tackat ja till länsledningens erbjudande om förflyttning. Jens Östberg (närmast kameran) börjar i Piteå den 3 oktober. De övriga, från vänster Tobias Öhlund, Jenny Lindmark, Jennifer Olovsson och Mikael Berglund har anmält intresse att börja i Luleå den 26 december.

I drygt ett halvår har den här kvintetten poliser tjänstgjort i Älvsbyn. Nu har de tackat ja till länsledningens erbjudande om förflyttning. Jens Östberg (närmast kameran) börjar i Piteå den 3 oktober. De övriga, från vänster Tobias Öhlund, Jenny Lindmark, Jennifer Olovsson och Mikael Berglund har anmält intresse att börja i Luleå den 26 december.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2011-08-27 06:00

Anna-Karin Berggren och Robert Janeheim jobbar som områdespoliser i Älvsbyn. Kollegan Robert Holtmo svarar för stationens receptionsärenden tre dagar i veckan och jobbar resterande tid med motsvarande uppgifter i Piteå.

- Av oss tre är det bara Anna-Karin och jag som har yttre tjänst och även jobbar kvällar och helger, förklarar Robert Janeheim.

Värdefull förstärkning
- Med stöd av våra närmaste chefer i Piteå har vi fått hit flera nyutbildade poliser det senaste året, vilket gjort att vi kunnat täcka in mycket tid under veckorna och även haft personal i tjänst varje helg. Nu ser det ut att vara slut med det om länsledningens planer på att centralisera resurserna fullföljs.

Enligt Robert Janeheim är en lämplig bemanning i Älvsbyn sex poliser: Områdespoliserna plus fyra ordningspoliser.

- Då klarar vi av en bra täckning av dygnet samt en bra helgbemanning, säger han.

Mikael Berglund, Jennifer Olovsson, Jenny Lindmark och Tobias Öhlund tillhör de senaste nykomlingarna hos Älvsbypolisen. I början av sommaren fick de erbjudande av länsledningen om förflyttning till Luleå och tackade ja. Står erbjudandet fast börjar de sina nya jobb den 26 december.

Jens Östberg, som tjänstgjort lite längre än ovanstående kvartett i Älvsbyn, erbjöds redan i våras att få sitt förstahandsval uppfyllt, närmare bestämt förflyttning till Piteå. Trots att han trivs bra med arbetet i Älvsbyn har han accepterat erbjudandet.

Ohållbart schema
- Ska jag stanna i Älvsbyn krävs det fler poliser. Med det fåtal som nu blir kvar går det inte att bygga ett dygnet-runt-schema så att man får jobbet att gå ihop med familjelivet. Därför har jag tackat ja till att flytta till Piteå, säger Jens Östberg, som påbörjar sin nya tjänst den 3 oktober.

Katarina Andersson, som för närvarande är föräldraledig, har också tackat ja till att förflyttas till Piteå.

FAKTA Förändrade regler för val av tjänstgöringsort

Som ett led i arbetet med att åstadkomma en bättre resursfördelning har länspolismästare Håkan Karlsson beslutat avveckla myndighetens så kallade transfersystem för nyutbildade poliser och aspiranter.

Systemet har gått ut på att poliser/aspiranter som placerats på en icke önskad ort kunnat anteckna sig på transferlistan och ange var de helst vill jobba då avtalstiden för deras nuvarande tjänst går ut.

Avvecklingen av transfersystemet genomförs i tre etapper:

I våras fick de som stått längst tid på listan, däribland poliser som fått löfte om förflyttning efter två års tjänst, ett erbjudande om att förflyttas till önskad ort från och med den 3 oktober i år. Det rör sig om 28 personer.

Före semesterperioden erbjöds resterande poliser på transferlistan att förflyttas till Luleå från och med den 26 december.

Etapp tre omfattar aspiranter som blir färdiga polisassistenter i år. Det handlar om 14 poliser, varav nio blev klara 25 juli och resten blir klara 12 december, förutsatt att de godkänns på sin praktik. Dessa kommer att erbjudas förflyttning till Luleå från och med 3 september 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om