Ovisst för gymnastikgymnasiet

Inför nästa läsår saknar gymnastikgymnasiet i Älvsbyn både tränare och tillräckligt många elever. Till skillnad mot nya hotell- och turismprogrammet har skolledningen inte marknadsfört gymnastiklinjen. Först i tisdags annonserades tränartjänsten ut på kommunens hemsida.

Gymnasiegymnaster utan tränare. Adina Rumbutis, 16, får hjälp av Evelina Lundberg, 17. I bakgrunden styrketränar Anna Nilsson, 17, med hjälp av Johanna Berglund, 16, och Elin Öhgren, 17. "Det kommer säkert att läggas ned, det vill jag inte", säger Adina.

Gymnasiegymnaster utan tränare. Adina Rumbutis, 16, får hjälp av Evelina Lundberg, 17. I bakgrunden styrketränar Anna Nilsson, 17, med hjälp av Johanna Berglund, 16, och Elin Öhgren, 17. "Det kommer säkert att läggas ned, det vill jag inte", säger Adina.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2011-04-14 06:00

Enligt kommunalråd Bill Nilsson (S) finns det inget politiskt beslut att gymnastikgymnasiet ska läggas ner.

- Vi har gett skolledningen i uppdrag att jobba för att linjen ska vara kvar och att annonsera ut den vakanta tränartjänsten, säger han.

Efter att PT talat med Bill Nilsson dök annonsen upp på kommunens hemsida. Då hade tjänsten varit vakant i mer än två månader.

Vikande elevantal
I ett tjänsteutlåtande till kommunstyrelsens nybildade barn- och fritidsutskott skriver skolchef Jan-Erik Backman och gymnasiets rektor Olof Johansson angående tränarrekryteringen: "Mejlkontakt med Svenska Gymnastikförbundet den 9 mars och 14 mars kring kostnader med att ha en annons på deras hemsida."

Om - och i så fall vad - förbundet svarat på mejlen framgår inte.

I utlåtandet redogör Jan-Erik Backman och Olof Johansson för hur elevantalet sett ut sedan gymnastiklinjen startade läsåret 1999-2000: Från att ha haft som mest elva elever 2002-2003 har antalet gymnastikstuderande sjunkit både i hemkommunen och utifrån.

För tillfället uppges bara en elev ha sökt NIU gymnastik i Älvsbyn, detta som andrahandsval.

Framtidssatsning?
Enligt Backmans och Johanssons beräkningar skulle kostnaden på femårsbasis för gymnastikgymnasiet uppgå till drygt 2,7 miljoner kronor totalt. Största utgiften är en gymnastiktränartjänst på heltid för cirka 450 000 kronor per år. Därtill kommer hallhyra för 20 000 kronor per år och marknadsföring och resor för 75 000 kronor per år. Under rubriken Framtid skriver skolledningen:

"Om inriktningen fortsatt skall erbjudas av Älvsbyns gymnasium bör en långsiktig satsning göras där resurser säkerställs i ett femårsperspektiv. Detta för att kunna marknadsföra utbildningen för nyrekrytering av elever, men också för att kunna anställa en väl meriterad tränare. Sergej Rumbutis har under sin senare del av anställningen inte kunnat lämna säkerställda uppgifter om att en rekryteringsbas finns bland aktiva gymnaster i länet.
Vidare har en centralisering skett och det är en tydlig elitsatsning på gymnastik i Mälardalen där flera moderna hallar liknande den i Älvsbyn finns."
Barn- och fritidsutskottet har bordlagt ärendet till nästa sammanträde i väntan på resultat från antagningsnämnden för Fyrkantens gymnasies amverkan.

FAKTA Nationellt godkänd idrottsutbildning

Höstterminen 2010 ansökte Älvsbyns gymnasium tillsammans med ortens lokala gymnastikförening Älvsbygymnasterna till Skolverket om godkännande att fortsätta bedriva Nationell Idrottsutbildning (NIU) med inriktning gymnastik.

Ansökan tillstyrktes av Svenska Gymnastikförbundet och Skolverket beviljade tillstånd till och med läsåret 2016.

Ett av kraven som Riksidrottsförbundet ställer på en godkänd NIU-skola är att elever som blir antagna ska ha goda förutsättningar att nå nationell elitnivå.

När ansökan gjordes i höstas kunde gymnastikgymnasiet i Älvsbyn uppfylla detta, eftersom kommunen hade tillgång till internationellt meriterade tränare på både herr- och damsidan. Så är inte längre fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om