2006 tecknade ÄIF Fotboll ett avtal med kommunen om att sköta driften av Älvåkra IP, inklusive ishallen. I avtalet, som sträckte sig tre år framåt, ingick en paragraf som begränsade hur mycket energi som skulle få förbrukas i ishallen under året. Vid överförbrukning skulle entreprenören stå för dessa kostnader. Vidare fastslogs att isen skulle vara åkbar 1 september.
När det nya avtalet för 2010-2013 skulle förhandlas fram med ÄIF Fotboll representerades kommunen av fritids- och kulturnämndens ordförande Tommy Lindgren (S) samt fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund. Innan avtalet skrevs på fick Älvsbyns fastigheter AB möjlighet att yttra sig om innehållet.
Borttagen paragraf
- Jag reagerade över att de tagit bort paragrafen om energibegränsning. Utifrån de sparkrav Älvsbyns fastigheter hade ålagts insisterade jag på att få behålla den punkten i avtalet för att inte ÄIF Fotboll fritt ska kunna använda hur mycket energi som helst, säger fastighetsbolagets vd Anders Nilsson.
- Förhandlarna vägrade gå med på det. Då föreslog jag att ishallen i Älvsbyn skulle välja samma lösning som man har i Rosvik för att begränsa energikostnaderna, det vill säga att man inte gör isen klar förrän 1 oktober.
- Jag uppmanade förhandlarna att kontakta ÄIF Hockey för att diskutera frågan, men det gjorde de aldrig. Istället skrev de in den nya tiden för isläggning som jag föreslagit i avtalet.
"Bolagets försorg"
Företrädarna för ÄIF Hockey blev som väntat bestörta när de fick se förändringen. På klubbens vägnar skrev Niclas Nyberg ett medborgarförslag där man ifrågasatte varför isläggningen skulle senareläggas till oktober då serierna startar i september. I ett yttrande angående medborgarförslaget gav Kjell Tegnelund sin syn på saken:
"Att isen inte är åkbar förrän
1 oktober beror på att Älvsbyns fastigheter som var med och bestämde innehållet i avtalet inte ansåg att det var nödvändigt med isning till 1 september som var brukligt tidigare", skrev han och slog fast att om isen skulle tidigareläggas enligt ÄIF Hockeys önskemål skulle kostnadsökningen för detta debiteras fastighetsbolaget.
Eget utlåtande
"Det är genom bolagets försorg som gällande avtalskonstruktion saknar ett BRA medborgarperspektiv", förklarade Tegnelund.
Anders Nilsson gick i taket då kommunstyrelsen visade honom fritids- och kulturchefens yttrande. Han författade ett eget tjänsteutlåtande där han klargjorde sin uppfattning om hur avtalsändringen kommit till.
- Det är minst sagt fräckt att påstå att fastighetsbolaget ligger bakom att avtalsskrivningen ser ut som den gör, då vi bara begärt att paragrafen om energibegränsning skulle vara kvar utan skärpning.
- Ska någon ta på sig skulden för att samtliga inblandade är missnöjda med avtalet så är det Fritid och kultur, som agerat självsvåldigt fast de inte bär kostnaderna, säger han.