Varje torsdagseftermiddag fram till i maj håller Älvsby folkhögskola interreligiösa-och kulturella träffar med olika teman. Träffarna är till för både invandrare och svenskar, även om det än så länge mest är Älvsbyns nysvenskar som sökt sig dit.
- Tyvärr har det hittills varit svårt att få hit "gamla" svenskar, trots riktade inbjudningar. Men vi hoppas det ändras, det här är ju ett jättebra tillfälle att fråga saker man undrat över och skingra fördomar, säger folkhögskolans Margot Lundström, och fortsätter:
- På grund av språkproblem kan det lätt bli så att våra nya svenskar blir infantiliserade, som om de inte kan prata om djupa ämnen och diskutera. Det vill vi komma ifrån och vi har hittills haft många väldigt bra samtal på träffarna.
Religion nästa
Så här långt har man bland annat diskuterat skolsystemet, med funderingar kring respektlöshet mot lärare och svenska lärares roll. Varje träff inleds med ett litet föredrag i ämnet och sedan är frågeställningar förberedda för att få igång diskussion. I kväll är ämnet religion och kultur. Både Svenska kyrkan samt Älvsbyns muslimska förening finns på plats.
- Vi vill även komma in på det som uppfattas som religion men i själva verket är gamla seder, som omskärelse. Men överlag är det en jättechans att komma och ställa sina frågor kring olika religioner, säger Margot Lundström.
Integrationsprojektet är ett EU-projekt som folkhögskolan sökt pengar till. Även Älvsbyns kommun och vårdcentral, föreningen Muco samt Luleå tekniska universitet är medarrangörer.