Ny central ska locka att sortera mera

Med ett genomgående miljötänk är Älvsbyns nya återvinningscentral nu igång. För även om anläggningen är ny är den i stort också återvunnen. Nu återstår att se om Älvsbyborna hakar på och själva börjar återvinna mer när skräpet inte längre måste köras till Korsträsk.

Johanna Marttala, miljöingenjör, Älvsbyns energi, hoppas att den nya återvinningscentralen kan bidra till att det blir mindre nedskräpning i naturen. "Vi ska fram över även göra aktiva satsningar, med start i skolorna, för att få folk att inte skräpa ner", säger hon.

Johanna Marttala, miljöingenjör, Älvsbyns energi, hoppas att den nya återvinningscentralen kan bidra till att det blir mindre nedskräpning i naturen. "Vi ska fram över även göra aktiva satsningar, med start i skolorna, för att få folk att inte skräpa ner", säger hon.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN 2010-10-18 06:00
I lördags invigdes kommunens nya återvinningscentral utanför Altunas industriområde. På den förra, uppbyggd på gamla tippen i Korsträsk, fanns varken plats eller kapacitet att återvinna allt som kom in. Det ska det bli ändring på nu.
- Förr fick vi inte deponera material som grus, tegel och porslin utan var tvungna att skicka iväg det till Piteå. Nu behöver vi inte göra det då vi har mycket större möjligheter själva till sortering och återvinning.
- Dessutom kommer vi att börja tillverka jord av aska från fjärrvärmeverket och slam från renhållningsverken, så att vi även återvinner det, säger Jan Sipola, vd för Älvsbyns energi.
Återvunnet material
Och återvinningstanken går inte bara igen i funktionen av den nya centralen, utan även i själva anläggningen som till stor del består av återvunnet material. Asfalten kommer från upprivna vägar, belysningen från korsningen på Norrabyn och personalhusen är helt enkelt flyttade från Korsträsk.
Tanken är att göra en tydlig markör för återvinning och energibolaget hoppas nu att Älvsbyborna hakar på.
- Vi tror och hoppas att fler kommer återvinna nu när centralen ligger inne i Älvsbyn, kan ta emot fler sorters avfall och har betydligt bättre logistik och service, säger Jan Sipola.
Älvsbyns energis styrelseordförande Bo Johansson fyller i:
- Och ju duktigare medborgarna är på att sortera innan de slänger saker blir desto lägre blir kostnadsökningen av renhållningstaxan.
Sortera mera
Den nya anläggningen har kostat cirka sju miljoner kronor att bygga, men genom att drastiskt minska mängden avfall som måste köras till andra kommuner räknar energibolaget med att spara pengar.
- Ta bara en slängd fåtölj. Tidigare var vi tvungna att skicka iväg den till brännbart som den är, men nu har vi möjlighet att dela upp den i metall, trä och stoppning. De två första kan vi sälja eller bränna själva och kvar blir bara den lätta stoppningen att skicka iväg, säger Jan Sipola.
Bolaget ska fram över satsa ytterligare på återvinning genom bland annat en gemensam kampanj med Älvsbyns skolor under våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om