Besvikelsen var stor på Dagcenter (numera Aktivitetshuset) när dåvarande socialnämnd under ledning av ordförande Stefan Sundström (S) beslutade plocka bort ersättningen på 24 kronor per dag och person och därigenom spara cirka 187 000 kronor.
Sven-Ove Engström, som i många år troget skött om utomhusmiljön vid Dagcenter, skrädde inte orden i PT den 17 september 2005: "Politikerna borde skämmas! Är vårt arbete verkligen inte värt ett enda öre?" var hans kommentar till att den så kallade habpengen, habiliteringspengen, dragits in.
Sedan dess har den socialdemokratiska kommunledningen uppvaktats flitigt om att återinföra dagersättningen för personer med funktionshinder. Kent Engström kommer tydligt ihåg svaret han fått av bland andra Stefan Sundström och nuvarande kommunalråd Bill Nilsson (S).
- De lovade att vi ska få tillbaka habpengen när ekonomin blir bättre.
God ekonomi
För snart tre år sedan väckte den lokala FUB-föreningen (föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) frågan om habpengen igen. Kommunens personliga ombud och personal inom omsorgen om funktionshindrade lämnade också in en skrivelse i samma ärende. Detta sedan kravet om att kommunen ska stå för sysselsättning även för personer med neuropsykiatriska funktionshinder fått till följd att Aktivitetshusets verksamhet utökats med en ny målgrupp.
Svaret blev detsamma som tidigare: Habpengen kommer inte att återinföras förrän kommunens ekonomi tillåter det.
Nu har de 21 arbetstagarna inom Aktivitetshusets psykiatridel uppmärksammat att Älvsbyns kommun redovisar ett plusresultat på cirka elva miljoner kronor i år. "De ekonomiska förutsättningarna för 2013 ser ljusa ut" står det på kommunens hemsida. Likaså att citat: "kommunens goda ekonomi och de senaste årens goda resultat skapat förutsättningar för politiska satsningar i form av utökad verksamhet".
- Det betyder att det är dags att politikerna håller sitt löfte och låter oss få tillbaka habpengen, säger Urban Engman och får medhåll av sina arbetskamrater.
Drar in pengar
Flera i gruppen är familjeförsörjare och har barn. På grund av funktionshindren har de beviljats aktivitetsstöd/sjukersättning, vilket i snitt ger en månadsinkomst på cirka 6 500 kronor efter skatt. Tillsammans utför de många arbeten, både åt kommunen och privata uppdragsgivare: tvättar, städar, kör sopor, hämtar och delar ut kommunens interpost, klipper gräs, krattar och skottar snö.
Sedan flera år tillbaka monterar de också strumppådragare.
- Det drar säkert in ganska mycket pengar, men allt vi får betalt för går till Aktivitetshusets budget, vi får ingenting själva, säger Helene Åström, som sedan 2009 sköter all vittvätt åt äldreboendet Nyberga.
Tre dagar i veckan jobbar några i gruppen med diverse vaktmästarsysslor åt Älvsby folkhögskola.
- Habpengen i sig är inte det viktigaste, utan det handlar mer om känslan att arbetet som man gör ska värderas. Det har med motivation att göra, förklarar Urban Engman och påpekar att Älvsbyns kommun är ensam i länet om att inte betala ut dagersättning till personer med funktionshinder. Totalt har Aktivitetshuset 43 arbetstagare.