Nätdroger - aktuellt ämne i Älvsbyn

Linda Jonsson och Joel Lundberg pratade om tillgänglighet, tidiga tecken och hur du ska hantera en missbrukare.

Linda Jonsson och Joel Lundberg pratade om tillgänglighet, tidiga tecken och hur du ska hantera en missbrukare.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN 2012-11-22 06:00

Föreläsningen var en del i polisens, socialtjänstens och elevhälsans krafttag för att förebygga ungas droganvändning. Linda Jonsson, projektansvarig för nationella samarbetsprojektet "Droger i gråzon" och Joel Lundberg talade över ämnet "Nätdroger finns i Älvsbyn - hur skyddar du ditt barn?". De beskrev dels hur enkelt det är att få tag i droger men också hur man ska hjälpa drabbade ungdomar på bästa sätt.

- Information är en färskvara. Det kommer nya generationer varje år, så det gäller att hela tiden gå ut och informera, säger Joel Lundberg och slår fast att föreläsningar alltid ger resultat.

- Jag kommer säkert att få samtal av oroliga föräldrar som känner igen det vi säger, fortsätter han.

Lagligt men farligt
Under sina tolv år som aktiv i FMN har han aldrig haft så mycket rådgivningar som i år. Detta är en följd av tisdagskvällens samtalsämne menar Joel Lundberg.

Många nätdroger är helt lagliga eftersom de inte hunnit bli narkotikaklassade, även om de är lika farliga som andra droger. Nya nätdroger granskas allt eftersom, men då en blivit olaglig finns det en ny nästa dag.

- Vi ligger alltid tre steg efter, säger Linda Jonsson.

Att drogerna är lagliga gör att ungdomar ser dem som ofarliga menar hon. Men i själva verket är det tvärtom.

- Du vet aldrig vad du får när du beställer. Det kan vara stor skillnad på två beställningar av samma vara, förklarar hon.

Brev på posten
Något som gör nätdrogerna ännu farligare är tillgängligheten. Några knapptryck på rätt hemsida och sedan finns drogerna på posten maskerade som badsalt eller cd-skivor.

- Det kan till och med vara föräldrarna som betalar utan att veta om det. Det är inte så att det står knark på fakturan, konstaterar Linda Jonsson.

Det är vanligt att anhöriga till en missbrukare skäms och håller det inom familjen enligt Joel Lundberg, som talade utifrån egna erfarenheter. Men det är fel menar han.

- Det är motsatsen som ger effekt. Slå på stora trumman, kontakta polisen, socialtjänsten och låt bli att fjäska för att konkurrera med drogruset, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om