Monas resa från fas 3 till heltidsjobb

När Mona Jensen erbjöds sysselsättning hos Jobbcentralen för några år sedan tillhörde hon fas 3. Sedan den 1 januari i år är hon heltidsanställd av företaget.- Vi har blivit mer eller mindre beroende av Mona, hon är helt suverän, säger arbetsledaren Kristina Bergvall.

Mona Jensen tillhörde fas 3 när hon tackade ja till en sysselsättningsplats hos Jobbcentralen. Från och med årsskiftet är hon heltidsanställd av företaget. "Jag skulle inte vilja byta arbetsplats, här känner man sig delaktig och som en i gänget", säger hon.

Mona Jensen tillhörde fas 3 när hon tackade ja till en sysselsättningsplats hos Jobbcentralen. Från och med årsskiftet är hon heltidsanställd av företaget. "Jag skulle inte vilja byta arbetsplats, här känner man sig delaktig och som en i gänget", säger hon.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2013-02-12 06:00

Det är förmiddagsfika på Idébutiken, ett av Jobbcentralens aktiebolag. Runt bordet samlas anställda tillsammans med dem som gör arbetspraktik eller arbetstränar. Några har kommit dit via Resa-projektet, som Jobbcentralen nyligen dragit igång på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Stämningen är god och jargongen rå men hjärtlig.

- Det är alltid kul att träffas och surra lite, säger Maria Sjögren, en av Jobbcentralens före detta fas 3-arbetare som numera är halvtidsanställd som ekonom och sköter företagets bokföring.

Viktoria Björk har också lämnat fas 3-perioden bakom sig. Hösten 2011 fick hon anställning i Idébutiken, där hon arbetar med bland annat bakning och städuppdrag.

- Vi håller inte så strikt på vem som ska göra vad, utan täcker upp för varandra där det finns jobb som ska göras. På det sättet blir det mer omväxling på arbetsuppgifterna, förklarar Kristina Bergvall.

Chans att få jobb
En som är van vid växlande uppdrag är Jakob "Koba" Gurechidze från Georgien, som kom till Sverige för snart två år sedan och anställdes av Jobbcentralen i oktober ifjol.

- Jag är en allt-i-allo som rycker in där det behövs på bygg- och reparationssidan eller något av de andra verksamhetsområdena. Just nu får vi många beställningar på takskottning, säger han.

Liubov Löfgren kommer från Ryssland. Hon har ännu inte lyckats ta sig ur fas 3, men har goda förhoppningar om att snart få en anställning. Sedan snart två år tillbaka har hon sin dagliga sysselsättning på Idébutiken enligt jobb- och utvecklingsgarantin.

Hoppas på jobb gör också Jonas Lindmark, som anslöt till Idébutikens medarbetare i december via Resa-projektet.

- Det är en bra arbetsplats. Man kommer närmare varandra än på andra ställen. Det fungerar bra mellan alla som är här även om vi har olika uppfattningar om vissa saker, säger han och får medhåll av sina bordskamrater.

Känner sig delaktig
Mona Jensen är först ut att resa sig från fikabordet. Biskvierna i bageriet väntar på att bli täckta med choklad, en av alla sysslor som hon stortrivs med att utföra.

- Jag har alltid gillat att baka, det är ett arv från min mamma. Här får jag hålla på med det jag är bra på och till och med göra det som anställd. Jag skulle inte vilja byta arbetsplats, här känner man sig delaktig i företaget och som en i gänget, säger hon och tillägger:

- Nya som kommer hit efter en lång tids arbetslöshet blir peppade av att se att vi faktiskt är många som fått jobb. Det bästa med Jobbcentralen är att det finns så många olika arbetsuppgifter, alla kan hitta någonting som passar.

Fotnot: Fas 3, sysselsättningsfasen, är sista fasen av tre i jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa. Efter 450 dagar i garantin hamnar den arbetslöse i fas 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om