Landstinget skickade vårdfaktura till avliden patient

I augusti avled en Älvsbybo på Sunderby sjukhus. Knappt två veckor senare fick han en vårdavgiftsfaktura från landstinget till sin bostadsadress. - Jag blev både ledsen och upprörd, säger änkan, som anmält ärendet till Patientnämnden och sjukhuset.

ÄLVSBYN 2012-11-19 06:00

Den 14 november hade PT en TT-notis om att en avliden tysk medborgare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå fått vårdfakturan hemskickad till sin adress i hemlandet. "För avlidna svenskar skickas fakturan till dödsboet. Sjukhuset ska nu se över rutinerna för att se om det går att göra likadant när patienter som inte är folkbokförda i Sverige avlider" meddelades det i notisen.

- Så fungerar det kanske för svenska medborgare inom landstinget i Västerbotten, men inte i Norrbotten, säger en kvinna i Älvsbyn, som nyligen varit med om den obehagliga och jobbiga upplevelsen att kort efter sin makes död få en vårdfaktura i hans namn med posten.

"Vid utebliven betalning skickas fakturan till inkassobolaget Visma som tar över ärendet", står det i fakturan.

- Jag blev illa berörd, säger änkan.

Automatiserat system
Kvinnan skrev ner sina tankar om fakturaförfarandet och skickade skrivelsen till både Patientnämnden och sjukhusets administrationsavdelning.

Svaret från enheten Administrativ service inleds med ett beklagande av sorgen. "När vi fakturerar patienter för vård på sjukhus så har vi inte information om en patient har avlidit. Faktureringen är till stor del automatiserad vilket innebär att fakturainformationen skapas i det vårdadministrativa systemet. Jag kommer därför att framföra dina önskemål till utvecklingsgruppen för det vårdadministrativa systemet", skriver enhetschef Anna-Lena Kero och avslutar med att tacka för synpunkterna.

- Jag tycker att landstinget ska ändra rutinerna för fakturor på en gång och hoppas att inte fler människor behöver vara med om samma sak som jag. Om landstinget i Västerbotten klarar av att skicka fakturor till dödsboet istället för till den avlidne borde det väl gå att införa i Norrbotten också, säger den drabbade Älvsbybon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om