Kyrkans grundkurs får MVG

Ted Åslund Råberg, Luleå, går kyrkans grundkurs på Älvsby folkhögskola. - Kursen är bra, särskilt om man funderar på att bli präst eller diakon. Här kan man komma underfund med om man passar att arbeta i Svenska kyrkan eller inte, säger han och får medhåll av sina nio kurskamrater.

Kerstin Hansson är timlärare i musik på kyrkans grundkurs i Älvsbyn, som i höst lockat tio elever. Bakre raden från vänster: Clara Almevall, Jörgen Barrelöv, Ted Åslund Råberg, David Winander och Anton Henriksson Blomster. Främre raden från vänster: Rebecca Knutsson, Elin Edberg, Samuel Hellgren, Annika Nilsson och Catrin Reimhagen.

Kerstin Hansson är timlärare i musik på kyrkans grundkurs i Älvsbyn, som i höst lockat tio elever. Bakre raden från vänster: Clara Almevall, Jörgen Barrelöv, Ted Åslund Råberg, David Winander och Anton Henriksson Blomster. Främre raden från vänster: Rebecca Knutsson, Elin Edberg, Samuel Hellgren, Annika Nilsson och Catrin Reimhagen.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-10-27 06:00

Älvsby folkhögskola, som är en av tre folkhögskolor med Luleå stift som huvudman, är ensam bland dessa om att ha kyrkans grundkurs i sitt kursutbud.

- Eleverna väljer själva om de vill läsa på hel- eller halvfart. Den förstnämnda utbildningen är upplagd på 16 veckor, alltså motsvarande en termin. Halvfart innebär att man under ett läsår studerar sju internatveckor på plats och får distansundervisning under sex mellanperioder, förklarar kursansvariga Inger Nilsson.

Blandad målgrupp
Grundkursens mål är att ge kunskap om vad Svenska kyrkan står för och hur den verkar i samhället. Kursdeltagarna får lära sig hur och varför kyrkan firar gudstjänst, vad själavård innebär och andra saker som rör kyrkans inre tro och liv.

- Vi riktar oss till teologistuderande som funderar på prästyrket, blivande diakoner, församlingspedagoger, kyrkomusiker och andra kyrkliga yrkesutbildningar, men också personer som bara är nyfikna på kyrkans tro i allmänhet och vill veta mer om vad det innebär i praktiken, säger Inger Nilsson.

- Om du redan är anställd i en församling och vill fördjupa dina kunskaper är möjligheten att läsa på halvfart ett bra alternativ. Det spelar ingen roll om du är kyrkogårdsarbetare eller jobbar på pastorsexpeditionen, grundkursen är till för alla.

Hoppfull framtid
Trots att Svenska kyrkan centralt beslutat att grundkursen inte längre ska vara obligatorisk har Inger Nilsson gott hopp om att utbildningen i Älvsbyn kommer att fortsätta.

- Utifrån samtalen som skolledningen haft med biskop Hans Stiglund om kursens framtid känner vi oss ganska trygga att den blir kvar i Älvsbyn, säger hon.

Något som den nuvarande elevkullen gör tummen upp för.

- Kursen ger en mycket god inblick i hur Svenska kyrkan fungerar, det har jag inte riktigt greppat tidigare, säger Samuel Hellgren, Piteå, som siktat in sig på prästyrket.

- Här har vi chans att pröva om kyrkan är rätt arbetsgivare för oss. Senare blir det förstås kyrkans sak att pröva om vi är lämpliga för arbetet, tillägger han.

Viktig funktion
Elin Edberg, Luleå, har redan hunnit studera tre år vid Johannelunds teologiska högskola.

- Om jag hade gått grundkursen innan jag började läsa teologi tror jag att det hade varit ännu lättare att komma in i högskolestudierna. Den här terminen ser jag lite som en prövotid för eller emot innan jag slutgiltigt bestämmer mig om jag ska fullfölja prästutbildningen eller inte, säger hon.

Att grundkursen fyller en viktig funktion är eleverna överens om.

- Upplägget är bra och varierande. Det skulle vara synd om kursen försvinner, inte minst med tanke på rekryteringen av nya präster och församlingsmedarbetare, säger Ted Åslund Råberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om