Kritiserar begränsade förskolor

För många föräldrar går ekvationen med tio veckors sommarlov för barnen och begränsat antal semesterveckor inte ihop. Det visar Kommunals rapport "Sommarlovshetsen". - Ingen förälder ska behöva känna press att avstå från barnomsorgsplats på grund av öppettiderna, säger Marianne Karlsson.

Åsa Landström, här med sonen Mattias, välkomnar Kommunals aktion för att förskolan ska vara tillgänglig även sommartid för föräldrar som inte kan vara sommarlovslediga med sina barn. Sektion 7 i Älvsbyn representerades vid Timmersvansens förskola av Marianne Karlsson (till höger) och Marina Antfolk Samuelsson.

Åsa Landström, här med sonen Mattias, välkomnar Kommunals aktion för att förskolan ska vara tillgänglig även sommartid för föräldrar som inte kan vara sommarlovslediga med sina barn. Sektion 7 i Älvsbyn representerades vid Timmersvansens förskola av Marianne Karlsson (till höger) och Marina Antfolk Samuelsson.

Foto: Emelie Välitalo

ÄLVSBYN 2011-06-14 06:00

I samband med måndagens presentation av Kommunals rapport Sommarlovshetsen genomförde fackförbundet en nationell aktion för en mer tillgänglig förskola eftersom livet inte stannar av under sommarlovet. I Älvsbyn fanns Marianne Karlsson och Marina Antfolk Samuelsson från sektion 7 på plats vid Timmersvansens förskola för att höra hur föräldrar ser på öppettiderna i den här kommunen.

Kommunal kräver att öppettider i barnomsorg och skolbarnomsorg ska motsvara föräldrarnas behov även under sommaren. Vidare att föräldrar ska befrias från sommarlovshetsen genom sommaraktiviteter i förskola och fritidshem, till exempel utflykter, bad och strandlek. Uppdraget att ge lärande, trygghet, omsorg och service måste fullföljas även den här tiden på året.

Bemanningskrav
- Det kräver god bemanning, med såväl barnskötare och fritidsledare som förskollärare och fritidspedagoger samt köks- och städpersonal, och bra planering helt enkelt, säger Marianne Karlsson.

Ett annat Kommunalkrav som sektion 7 ställer upp på till fullo är att lagstiftningen måste följas: Om förskolan eller fritidshemmet stänger ska det finnas alternativ sommaromsorg som tar hänsyn till barnens behov av trygghet och kontinuitet, helst i en verksamhet som den ordinarie verksamheten samarbetar med kontinuerligt.

- Alla barn ska ha tillgång till förskola och fritidshem - även barn till föräldrar som tar emot försörjningsstöd, säger Marina Antfolk Samuelsson.

"Vana att pussla"
Åsa Landström, Älvsbyn, välkomnar Kommunals initiativ att uppmärksamma frågan om förskolans öppettider och sommarlovshetsen som föräldrar kan hamna i om de måste jobba.

- Jag jobbar skift på deltid och min man jobbar dagtid åt Vattenfall med återkommande jourpass, så vi är vana att pussla med tiderna för att få ihop familjeschemat, säger hon när hon hämtar sonen Mattias, snart fyra år, på Timmersvansens förskola.

- Tyvärr har vi ingen mormor eller farmor som kan rycka in, bara en morfar som bor i Boden, så för oss är det viktigt att ha tillgång till förskoleplats.

FAKTA Rapporten "Sommarlovshetsen"

Rapporten bygger på en undersökning tillsammans med Novus opinion av öppettider i förskola och fritidshem under sommaren och hur föräldrar löser barnens behov av omsorg.

Resultatet baseras på svar från tre enkäter: En enkät till 1 000 föräldrar med barn i åldern ett till nio år, en till samtliga kommuner om öppettider i kommunal och enskilt driven förskola under sommaren 2011, plus en stickprovsenkät till 100 enskilt drivna förskolor.

Undersökningen visar att:

Endast vart fjärde barn erbjuds sommaromsorg i sin ordinarie förskola eller fritidshem.

Fyra av fem förskolor stänger på sommaren. Det vanligaste är fyra veckors sommarstängt.

Många kommuner bryter mot lagen om att föräldrar som förvärvsarbetar, studerar, är arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas barnomsorg, även på sommaren.

Hälften av föräldrarna känner press att begränsa antalet veckor som barnet går i omsorg på sommaren. Det finns flera skäl till det. Sex av tio föräldrar känner press för att de vill att deras barn ska ha ett långt sommarlov "som alla andra".

Hälften av föräldrarna anger att stängning av ordinarie omsorg är ett skäl till att de känner press.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om