Tillväxtrådet träffades i Storforsen i går för att välja vilka frågor som kraftsamlingsprocessen ska fortsätta jobba med för att vända utflyttningstrenden i Norrbotten.
Ungdomar, jämställdhet, mångfald och integration samt självbilden av Norrbotten sågs som de viktigaste områdena. 24 stora aktörer har därför tagit på sig var sitt projekt att arbeta med fram till 2015.
- Vi har ett fantastiskt rikt näringsliv i Norrbotten, men om vi ska få rika kommuner och en rik offentlig sektor så behöver vi människor också som bor och lever och betalar skatt i sin kommun, säger projektledaren Ingela Lekfalk.
Ungt företagande, UF, har bland annat tagit på sig att plocka fram förebilder för just unga företagare i länet. Norrbottens idrottsförbund ska främja idrotten i byarna.
- Norrbottensteatern kommer att jobba mer aktivt ute i varje kommun för att få igång ung teaterverksamhet, berättar Ulrica Åström, informationschef för Norrbottensteatern.
Vill få inflyttning
Landstinget och länsstyrelsen kommer att jobba aktivt för att sätta jämställdhetsfrågor ytterligare på agendan.
- Landstinget, som stor arbetsgivare, ska ta på sig ledartröjan och introducera ungdomar och nysvenskar in på arbetsmarknaden, säger landstingsrådet Kent Ögren (S)
200 miljarder kronor kommer att investeras i Norrbotten de närmsta 10 åren. Problemet är att tillväxten inte leder till ökad befolkning och det ska "Kraftsamling" hitta en lösning på.
- För oss som företräder offentlig sektor är fler människor den tillväxt vi är intresserad av. Det genererar mer skatteintäkter för att bedriva vård och omsorg som folket behöver, säger Ögren.