Jimmie Johansson tog studenten 2005 efter att ha gått företagsinriktningen på samhällsprogrammet vid Älvsbyns gymnasium.
- Då hade jag inte en tanke på att börja arbeta inom
äldreomsorgen, men det fanns inga andra lediga sommarjobb än i hemtjänsten och på äldreboendet Nyberga, så jag hakade
på det, berättar han.
- Det dröjde inte länge förrän jag upptäckte hur givande det är att arbeta med äldre. Det fick mig att gå en undersköterskeutbildning och senare även en spetsutbildning i demensvård. Efter några hundår med korta vikariat och inhopp på olika arbetsplatser blev jag till slut tillsvidareanställd på Nyberga. Sedan ett år tillbaka jobbar jag natt och trivs jättebra med det.
"Goda kvaliteter"
Medelåldern är relativt hög bland Jimmie Johanssons arbetskamrater.
- Det finns så otroligt mycket goda kvaliteter hos personalen. Jag beundrar verkligen dessa människor, som trots att pensionsåldern börjar närma sig och arbetet ofta är tungt och slitigt, orkar engagera
sig så mycket i de boende varje dag, säger han.
- Jätteduktiga vikarier har vi också, ofta unga Älvsbytjejer som skulle kunna utvecklas hur mycket som helst inom undersköterskeyrket om de stannar kvar i sin hemkommun, men tyvärr är det inte många som gör det.
Tänkbar lösning
Om några år när 40- och 50-talisterna går i pension kommer det att uppstå personalbrist inom äldreomsorgen i Älvsbyns kommun ifall det inte finns tillräckligt med yngre krafter som är villiga att ta över. Utifrån sina kunskaper om företagande och företagsekonomi ser Jimmie Johansson en tänkbar lösning på problemet:
- Då och då hör man folk säga att en verksamhet som Nyberga inte ska vara vinstdrivande. Det kan vi visst vara, särskilt i en företagskommun som Älvsbyn! säger han.
- Det som behövs är en medveten satsning på undersköterskeyrket, satsa på att uppvärdera oss som jobbar och att höja statusen för yrket! Om vi med gemensamma krafter, och då menar jag även från politiskt håll, kan lyfta Nyberga och andra ställen till att bli goda arbetsplatser där medarbetarna trivs och får uppskattning även via lönekuvertet, kommer det att minska utflyttningen av unga kvinnor.
- Det, om något, skulle vara en vinst för kommunen, inte bara för alla gamla som behöver vård och omsorg, utan för hela samhället.