För att rycka upp Älvsbyn från listan som en av landets tio sämsta skolkommuner sökte barn- och fritidsutskottet 3,6 miljoner kronor utöver budget för att anställa fem ämneslärare, två specialpedagoger och en kurator till höstterminen.
I måndags gav en politiskt enig kommunstyrelse klartecken för fem av åtta tjänster till en kostnad av cirka två miljoner kronor per år. Tre behövda ämneslärare uteblir.
- Jag måste säga att jag är nöjd i det avseendet. Jag begriper att allt inte kan landa på en gång, säger Sture Nordin (S), ordförande i barn- och fritidsutskottet.
Satsning på svenska
Elever med svårigheter ska få hjälp av fler specialpedagoger. Ytterligare lärarkompetens i svenska och matte ska bidra till kunskaper som höjer resultatet i andra ämnen också.
I dagsläget finns bara en kurator på 1 200 barn och en till tjänst fyller ett stort behov.
- Har man lite resurser på det området sätter det sig på skolhälsan och skolsköterskorna får hårdare belastning, säger Sture Nordin.
Föräldraansvar också
För att se vad resurserna ger för resultat ska skolutvecklingen följas noggrant.
- Det finns säkert mycket annat som måste göras också. Rektorer och lärare måste resonera om man jobbar på rätt sätt.
Enligt honom är det viktigt att föräldrarna motiverar sina barn för att vända det dåliga resultatet i grundskolan.
- Om föräldrarna drar åt andra hållet kommer vi inte att lyckas. Vi ska bjuda in föräldrarna till en träff på höststarten för att få möjligheter att informera och resonera kring det här, säger Sture Nordin.