Ahmed Algaryanes familj hamnade i onåd hos diktatorn Gaddafi i början av 1990-talet.
- Min bror var ingenjör på en fabrik som tillverkar kemikalier. Då det kom fram att han hade kontakter i Storbritannien och skickade information till dem om vad som pågick i fabriken såg Gaddafi till att han sattes i fängelse. Efter några år dödades han, berättar Ahmed Algaryane.
- I och med att min bror greps blev hela vår familj ansatt av polisen. De höll koll på oss hela tiden, jag fick inte fortsätta studera på universitetet, ingen av oss fick gå i skola. Blev vi sjuka fick vi inte komma till sjukhus. Det räckte med att de såg vårt efternamn så var alla dörrar stängda.
Oro för släktingar
Efter tre år som asylsökande i Sverige har Ahmed Algaryane, hustrun Hanan och sonen Akram nyligen fått permanent uppehållstillstånd. I december väntar familjen tillökning, tvillingar.
- Vi är räddade undan Gaddafi och hans anhängare, men kvar i Tripoli finns mina svärföräldrar och Hanans fem syskon, samt min svårt sjuka mamma. Pappa dog för att han inte fick komma till sjukhus och få vård, säger Ahmed Algaryane.
- Vi är mycket oroliga för våra släktingar i Libyen. De har sagt till oss att inte ringa dem, eftersom milisen kan få kännedom om det och straffa dem. Enda sättet att hålla kontakt är via internet, men jag vågar bara vara uppkopplad några minuter varje gång, annars kan det få hemska konsekvenser för våra familjer i hemlandet.
Att rebellerna intagit delar av den libyska huvudstaden betyder inte att frihetskampen är över enligt Ahmed Algaryanes bedömning.
- Nej, Gaddaffi är älskad av massor av libyer och kommer inte att falla i första taget. Det finns flera platser i landet som han kan gömma sig på och han har tillräckligt många miljoner i dollar och euro för att klara sig och sina närmaste i åratal framöver, konstaterar han.
- Det enda som kommer att hända nu är att dödandet fortsätter. Det sägs att minst 20 000 personer redan mist livet. Tusentals till kommer att bli dödade.
Ser du inget slut på terrorväldet?
- Inte förrän Gaddafi ställs inför domstol, svarar Ahmed Algaryane med sorg i blicken.