Åsa-projektet, som syftade till att stärka skyddsfaktorerna för kommunens barn och ungdomar, slutfördes i november 2011. I våras lämnade Inger Lundberg (FP) in en motion om att starta arbetet på nytt, nu som en permanent verksamhet i Älvsbyns kommun. I yrkandet ingick att använda sig av projektets utvärdering för att utveckla det drogförebyggande arbetet, samt att anställa en resursperson för nämnda ändamål.
På förslag av Helena Öhlund (S) beslutade kommunstyrelsen att bifalla de två första punkterna, men avslå den tredje om anställning av en samordnande resursperson.
Vid måndagens fullmäktige uttryckte Inger Lundberg sin glädje över att Åsa-projektets arbete ska bli permanent. Samtidigt ifrågasatte hon hur det ska kunna bedrivas inom barn- och familjeenhetens och/eller skolans ordinarie verksamhet.
Använda resurserna
- Erfarenheterna av Åsa-projektet visar att det krävs minst en halvtidstjänst om det ska fungera lika bra som tidigare, sa hon.
Helena Öhlund kontrade med att kommunen redan jobbar drogförebyggande på flera håll och att barn- och familjeenhetens vakanta tjänst som ungdomshandläggare nyligen blivit tillsatt.
- Vi måste titta på vad vi har och använda de resurser som redan finns på många av våra arenor, sa hon.
Draghjälp av C
Inger Lundberg fick draghjälp av Matilda Wiklund (C):
- Visst bedrivs det en hel del arbete, men vi vet också att det händer tråkiga saker bland annat på Älvåkraskolan, som visar att vi måste satsa ännu mer på förebyggande insatser, sa hon och förklarade att Centerpartiet ställer sig bakom FP-motionen.
Sedan fullmäktiges ordförande Tommy Lindgren (S) ställt förslag och motion mot varandra begärdes votering. Den utföll med 17 röster för kommunstyrelsens förslag mot 13 för Folkpartiets motion. FP och C reserverade sig mot beslutet.