Föreningar kan ta över badplatser

Motionen om att öppna upp stängda badplatser ska utredas av fritid och kultur. De ska se om föreningar kan överta ansvaret.- I så fall ska de också ha daglig tillsyn. Det går inte att försäkra sig mot det, säger Anders Nilsson på fastighetsbolaget.

Byaföreningen har gett Korsträsks badplats en rejäl ansiktslyftning i sommar. Nu ska kommunens fritid och kulturavdelning undersöka om det finns möjlighet att föreningar kan ta ansvar för skyltning och bryggor på offentliga badplatser. (Arkivbild)

Byaföreningen har gett Korsträsks badplats en rejäl ansiktslyftning i sommar. Nu ska kommunens fritid och kulturavdelning undersöka om det finns möjlighet att föreningar kan ta ansvar för skyltning och bryggor på offentliga badplatser. (Arkivbild)

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-10-06 06:00

Älvsbyns Fastigheters vd Anders Nilsson ville avslå Folkpartiets motion om att öppna badplatserna då tillsynen skulle kosta cirka 2 500 kronor per dag utan underhåll och renhållning inräknat.

- Det handlar om en heltidsanställd under sommaren bara för att vakta och hinna köra runt alla badplatser varje dag, säger han.

Enligt Anders Nilsson krävs stora investeringar för att ordna badbryggor, båt, omklädningsrum, toaletter och skyltning på kommunens fem badplatser.

- Kommunen har inte kvar någon utrustning. Det gav fritidskontoret bort för flera år sedan då det inte fanns användning för det, säger han.

Föreningsansvar
Kommunstyrelsen återremitterade dock Lars-Ingvar Wendts motion till Fritid och kultur som ska titta på om föreningar kan sköta driften för en summa som man kan komma sams om.

- Älvsbyns Fastigheter säger att det ska byggas omklädningsrum och toaletter. Vi menar att ha en brygga så att folk kan bada och torka sig utan att stå i sanden, säger folkpartisten.

Wendt tycker det är dåligt att kommunen inte har någon badplats.

- Semesterfolk som kör förbi när det är varmt ska kunna stanna och ta sig ett dopp, säger han.

Förekommit sabotage
Badplatser ingår i kommunens ansvarsförsäkring men utifrån lagstiftning och prejudikat ligger ett stort ansvar på fastighetsägaren att tillhandahålla säkerhetsutrustning, skyltning och daglig tillsyn.

- Ansvaret handlar mest om att dyka från bryggor, att man inte dyker i botten eller på uppstickande föremål. Det har tyvärr förekommit sabotage där någon stuckit ned pinnar i botten, säger Anders Nilsson.

Det finns andra som har löst ansvarsbiten genom att plocka bort badplatsskyltningen och istället skyltat att det är en fiskebrygga.

Bottenrensning
- Om man inte skyltar det som badplats och folk badar gör man det på egen risk.

Nu utför dykarklubben i samarbete med fritid och kultur en årlig rensning av botten på badsjöar i Pålsträsk, Vistträsk, Korsträsk, Manjärv, Krokträsk och Döda fallet i Storforsen.

- Det är mer en goodwillgrej för att ingen ska göra illa sig och den typen av dykning ingår i sportdykarutbildningen, säger Anders Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om