"Fler borde ta chansen att anställa invandrare"

Konditoriägare Maria Karlsson har en angelägen uppmaning till Älvsbyns övriga företagare.- Dra er inte för att anställa invandrare. Se istället möjligheterna att berika arbetsplatsen med dessa duktiga människor med en annan kulturell bakgrund, säger hon.

Älvsbyföretagaren Maria Karlsson ångrar inte en sekund att hon anställde Mona Ibrahim som bagare/konditor. "Du är en riktig pärla! Inte bara som skicklig yrkesmänniska utan också för att din arbetsglädje smittar av sig på oss andra och gör det roligare att jobba", säger den nöjda arbetsgivaren.

Älvsbyföretagaren Maria Karlsson ångrar inte en sekund att hon anställde Mona Ibrahim som bagare/konditor. "Du är en riktig pärla! Inte bara som skicklig yrkesmänniska utan också för att din arbetsglädje smittar av sig på oss andra och gör det roligare att jobba", säger den nöjda arbetsgivaren.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2011-09-10 06:00

I drygt fyra år har Vidselbon Maria Karlsson drivit anrika Konditori Centrum vid Storgatan i Älvsbyn. Personalen består av fyra anställda, däribland Mona Ibrahim, som är utbildad bagare/konditor.

- Jag kommer från Eritrea, men är född och uppvuxen i Sudan. Min man Ahmed Hassan och jag kom som flyktingar till Sverige för 15 år sedan tillsammans med vår äldste son och har bott i Älvsbyn sedan dess, berättar den 36-åriga invandrarkvinnan, som numera är fyrabarnsmamma.

- Vi kom direkt från värmen till vinterkyla och mörker i mitten på januari. Det var en stor omställning för vår familj, men vi bestämde oss för att göra vårt bästa och anpassa oss till det nya livet så snart som möjligt.

Svårt få praktik
Mona Ibrahim och hennes man lärde sig svenska och skaffade sig sedan var sin yrkesutbildning, hon till bagare, han till personlig assistent.

- Vi hade turen att få jobb, men efter något år blev jag övertalig och arbetslös. Sedan dess har jag försökt komma in på arbetsmarknaden igen. Det har inte varit lätt, berättar Mona Ibrahim.

- Jag har sökt arbetspraktik på flera platser, bland annat hos livsmedelsaffärerna i Älvsbyn, men alla har sagt nej. Allt jag fick var en och en halv månad i folkhögskolans kök. Då gick jag till Maria och presenterade mig för henne.

Maria Karlsson nickar och ger sin medarbetare ett varmt leende:

- Ja, och här blev du kvar. Det dröjde inte många dagar innan jag märkte hur duktig du är och bestämde mig för att anställa dig. Nu har det snart gått två år sedan du blev en av oss i arbetslaget.

Inte på bidrag
Då och då får Maria Karlsson frågan från andra köpmän och företagare om hur mycket bidrag hon har för Mona Ibrahim.

- Jag blir lika upprörd varje gång. Det är som att det inte finns i deras sinnevärld att man faktiskt kan anställa en utlandsfödd person på samma villkor som andra svenskar. Inte undra på att man inte ser till några invandrare på butiker och företag i Älvsbyn, säger konditoriägaren och fortsätter:

- Om mina företagarkollegor bara visste hur mycket det gett mig och mina andra medarbetare att få in en så arbetsglad och skicklig person i gruppen. Vi har så mycket att lära av varandras kulturer, det är jätteroligt att resonera med Mona om våra olika religioner och annat.

Sparat till resa
I somras kunde Mona Ibrahim och hennes familj åka och hälsa på föräldrar och andra släktingar i Sudan för sparpengar de fått ihop från sina respektive jobb.

- Det känns underbart att ha medverkat till att resan blev av. Jag skickade med ett smycke till Monas mamma som tack för att jag får ha hennes duktiga dotter hos mig, säger Maria Karlsson.

- Genom Mona har jag lärt känna många fler invandrare i Älvsbyn som har massor att komma med både som arbetskraft och medmänniskor.

- Varför kan inte företagarna och kommunen inse det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om