Filmsatsning gick hem på högstadiet

Förväntningar, frigörelse och identitet. Det är gemensam nämnare för ett filmpaket som Älvsbyns högstadieelever erbjudits se och jobba vidare med i samband med veckans filmfestival på Forumbiografen. Temat för gymnasiets film- och diskussionsdag är fördomar och stereotyper.

Tummen upp för Filmpool Nords och projektet Roadmovies filmpaket gjorde 9 B-eleverna  Fanny Lagerskog, Elin Bergvall och Matilda Lundberg, och fick medhåll av från vänster Elina Öhman, klasslärare Desirée Edmundsson, Timmy Karlsson och Ola Ökvist.

Tummen upp för Filmpool Nords och projektet Roadmovies filmpaket gjorde 9 B-eleverna Fanny Lagerskog, Elin Bergvall och Matilda Lundberg, och fick medhåll av från vänster Elina Öhman, klasslärare Desirée Edmundsson, Timmy Karlsson och Ola Ökvist.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2009-11-11 06:00
Bakom valet av tema och kortfilmer - samtliga producerade av Filmpool Nord - står Åsa Lundmark, projektkoordinator för Roadmovie. Hon har också utformat diskussionsunderlaget för både högstadieskolan och gymnasiet.
I tisdags hälsade Åsa Lundmark årskurserna åtta och nio välkomna till den första visningen. Tema: "Att vara sig själv för en stund".
På knappt en och en halv timme fick elever och skolpersonal se tre kortfilmer på raken: Forechecking morfar, Fa’n ta dem, samt Istället för abrakadabra. I alla filmerna gör barnen uppror mot sina föräldrar/morföräldrar.
Passande tema
Efter visningen fick PT en pratstund med Åsa Lundmarks kontaktlärare på Älvåkraskolan Desirée Edmundsson, klasslärare i 9 B.
- Nu ska vi gå tillbaka till skolan och jobba i helklass med diskussionsmaterialet, drama och stillbilder hela dagen. Jag tycker temat är jättebra för er åldersgrupp, sa hon till några elever som dröjt sig kvar. Ungdomarna höll med.
- Första filmen om killen som pressades av sin morfar att spela hockey fast han inte ville göra det var innehållsrik och bra, trots att den var kort. Fast det är nog vanligare att det är pappor som håller på så där med barnen, resonerade de.
Den andra filmen, där en ung tjej sticker iväg till Piteå dansar och ler mot föräldrarnas vilja, kände niorna delvis igen sig i:
- Föräldrar som säger nej har väl alla varit med om! Nog kan man bli arg på dem om det är något man verkligen vill göra, men får man inte så får man inte. Det kändes lite overkligt att hon for iväg i alla fall.
I filmen lovar pappan att skjutsa dottern till Piteå och sedan börjar han dricka. Är det vanligt att föräldrar sviker sina barn på det sättet?
- Kanske för en del, men mina föräldrar brukar faktiskt hålla sina löften, svarade en av flickorna.
Fler visningar
Onsdag förmiddag tar årskurserna sex och sju del av samma filmpaket och diskussionsunderlag.
På eftermiddagen är det gymnasieelevernas tur att bege sig till Forumbiografen för att se Babas Bilar utifrån ett material som Filmpool Nord tagit fram om fördomar och stereotyper. Här har Åsa Lundmark samarbetat med Tommy Berg som kontaktlärare.
FAKTA Roadmovie 2009
Roadmovie 2009 är ett samarbete mellan Filmpool Nord, Folkets Hus och Parker region Norrbotten och Västerbotten, med Filmpool Nord som huvudman.
Projektet är finansierat av Svenska Filminstitutet.
Syftet är dels att stärka den lokala biografens kulturella och demokratiska roll i samhället genom att visa mer kvalitativ film på nya interaktiva sätt, dels att stärka kommunens intresse och engagemang för den lokala biografen.
Roadmovie 2009 går ut på att visa skräddarsydda tematiska filmpaket i samarbete med de lokala biograferna i Norrbotten.
Filmpaketen berör allmänmänskliga teman eller ämnen som är aktuella för den enskilda kommunen, till exempel fördomar, kultur och identitet, integration, demokrati eller glesbygd.
Inför nästan varje filmvisning förbereds också ett diskussionsunderlag.
Visningarna kommer att ske på biograferna i Boden, Jokkmokk, Kiruna, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om