Familjen Kahtan nekas prövning av domstolen

Irakiern Wasfi Kahtan och hans familj har snart varit fem år i Älvsbyn. Beslutet om avvisning vann laga kraft i februari 2010. Migrationsdomstolen säger nej till ny prövning.- Senast vi kallades till Migrationsverket i Boden var förra vintern, säger trebarnspappan.

ÄLVSBYN 2012-09-20 06:00

Familjen Kahtan består av pappa Wasfi, mamma Eman samt barnen Fatma, fem år, Sara, fyra år, och Josefin, två år. De två yngsta flickorna är födda i Sverige.

Wasfi, Eman och Fatma anlände till Sverige den 16 december 2007. Två månader senare fick Wasfi avslag på sin asylansökan. Efter drygt två år vann beslutet laga kraft.

Han ber om ursäkt att han talar dålig svenska, trots närmare fem års vistelse i Älvsbyn.

- Jag hann bara gå två månader i Sfa (svenska för asylsökande, red:s anmärkning). Man får inte fortsätta efter att man fått första negativa beslutet, förklarar han.

Inte trovärdig
I somras begärde Wasfi ny prövning och åberopade att han konverterat från islam till kristendom. Den 13 september i år meddelades han via post att domstolen avslagit hans begäran. För sju månader sedan lämnade Eman in en egen ansökan om asylprövning för sig och barnen till Förvaltningsprocessenheten i Solna. Hon har inte fått svar.

Wasfi lät döpa sig i Korskyrkan i Älvsbyn den 12 maj i år efter att enligt egen utsago ha övervägt konvertering under en längre tid. Som nya skäl för asyl framför han bland annat att det är farligt för honom att återvända till Irak på grund av att kristna tillhör en av landets utsatta religiösa minoriteter.

Beslutsfattarna finner inte Wasfis nya berättelse trovärdig och avslår hans begäran om ny prövning.

Oviss framtid
I din nya ansökan står ingenting om att du och din fru har tre minderåriga barn. Varför?
- Migrationsverket vet redan att vi har barn. Det har de vetat hela tiden, svarar Wasfi Kahtan.

Vad tror du kommer att hända nu?
- Jag vet inte. Vi har inte varit kallade till Migrationsverket i Boden sedan förra vintern. Det enda jag vet är att det inte finns något liv för mina barn i Irak. Vi kan inte återvända till vårt land, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om