Kommunstyrelsens Arbete- och omsorgsutskott med Helena Öhlund (S) som ordförande ersätter sedan årsskiftet den nedlagda socialnämnden i Älvsbyns kommun. Vid sammanträdet den 12 oktober redovisade kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Annika Nilsson halvårsrapporten för avvikelser i särskilt boende och omsorgen om funktionshindrade.
Av rapporten framgår att avvikelserna ökat med 109 stycken jämfört med motsvarande period ifjol, närmare bestämt från 342 till 451.
- Det är svårt att säga vad ökningen beror på. En förklaring kan vara att personalen blivit duktigare på att skriva avvikelserapporter så fort det inträffar allvarliga fel eller risk för fel, säger Annika Nilsson.
Flest fallolyckor
Fallolyckor står för största delen av avvikelserna, 264 stycken.
- Vi håller på att utreda vad som ligger bakom ökningen. Ibland kan det vara några enstaka vårdtagare som under en viss period drabbats av många fall. Den nytillkomna enheten Fyrklövern för korttidsboende och personer som väntar på plats i särskilt boende har högsta antalet fall, konstaterar Annika Nilsson.
- Dessbättre har endast fem fall resulterat i frakturer. Att ta bort fallrisken helt är omöjligt om vi ska kunna fortsätta att värna om vårdtagarnas integritet och rätt till självbestämmande.
Under första halvåret i år har även 150 avvikelser om läkemedelsmissar rapporterats. Mest handlar det om utebliven dos.
- Sett till att vi delar ut 171 444 doser på ett år i våra boenden är det inte många fel, men vi siktar fortfarande på att uppnå nollvisionsmålet, säger Annika Nilsson.
Fel i protokollet
Arbete- och omsorgsutskottet beslutade godkänna redovisningen och delge kommunstyrelsen innehållet. I protokollet, som justerats av Helena Öhlund och Göran Lundström (C), står följande mening: "Antalet avvikelser har minskat marginellt från föregående års rapportering."
- Ojdå! Ibland kontrollerar jag bara förslaget till beslut innan jag justerar. I det här fallet borde jag nog ha läst texten mera noggrant. Vi ska åtgärda felet, säger Helena Öhlund.
Göran Lundström beklagar också protokollsmissen:
- Den där felskrivningen borde jag ha sett, säger han.