Som före detta ordförande i numera nedlagda fritids- och kulturnämnden har Tommy Lindgren varit med som förhandlare för kommunens räkning då driftavtalen för ishallen upprättats. Så också då det senaste avtalet för 2010-2013 kom till. Hans förklaring till varför Fritid och kultur sa nej till fastighetsbolagets begäran att behålla avtalspunkten om energibegränsning är att det inte fungerar i praktiken.
- Under alla år jag varit med i nämnden har begränsningen överskridits med påföljd att det tjafsats om vem som ska betala. Det är orimligt att driftansvariga ÄIF Fotboll ska stå för merkostnaden, de har ju ingen budget för det, säger Tommy Lindgren.
Tvingas stänga?
Om hallen bara hade använts för klubbarnas hockey- och konståkningsverksamhet skulle det enligt Tommy Lindgren ha rymts inom befintlig budget.
- Men ishallen används ju också i stor utsträckning av skolan, vissa terminer mer, vissa mindre. Ibland vill eleverna kanske nyttja omklädningsrummen och duscha efteråt. Ibland arrangeras ungdomscuper för hela länet i Älvsbyn, säger han.
- Vi kan inte ha det så att vi måste tacka nej till ett idrottsarrangemang i ishallen för att det riskerar spränga en fastlagd energigräns. Och om vi nu exempelvis tar emot en större cup i kommunen, ska vi då tvingas stänga hallen efteråt även om hockeysäsongen inte är slut?
"Blir för dyrt"
Vad gäller diskussionerna med fastighetsbolagets vd Anders Nilsson inför upprättandet av det senaste ishallsavtalet kan Tommy Lindgren inte påminna sig att punkten om energibegränsning vägde särskilt tungt.
- Däremot var han tydlig med att han tycker det blir för dyrt att ha igång isen från 1 september, säger före detta nämndsordföranden.