Var femte grönt företag vill nyanställa, men endast var tionde skogsanställd är kvinna.
Älvsbytjejen Sofie Lundberg pluggar till jägmästare i Umeå. I hennes klass finns cirka 30 kvinnor och 60 män, men få av tjejerna hamnar i skogen.
- Många av tjejerna kombinerar utbildningen så de istället får kompetens inom miljö, ekonomi eller logistik, säger Sofie Lundberg.
Hennes närmsta chef är planeringsledaren Anette Nordlund, som färdigställde sin skogsutbildning 1999. Hon upplever att könsfördelningen varit konstant under hennes verksamma tid.
- Branschen är mansdominerad, men på vissa befattningar ser man fler kvinnor, till exempel på miljöbiten. Det är knappt några kvinnor som jobbar som maskinförare, säger Anette Nordlund.
Nya ungdomssatsningar
Sveaskog har involverat Älvsbyn i tidigare satsningar, men trenden är svår att bryta.
- Det är förståeligt att det blir för tungt när man skaffar familj, man jobbar ju skift, säger Anette Nordlund.
Skogs- och lantarbetsgivareförbundet samt Skogsentreprenörerna har nu upprättat en handlingsplan för att få in fler kvinnor i skogsbranschen.
Ett av förslagen är att förbättra informationen till högstadieflickor inför gymnasievalet. Sofie Lundberg ser också en poäng i bättre marknadsföring inför högskoleval.
- På dagens bilder syns män och tunga maskiner. Man måste nå utanför branschtidningarna. Jag hade ingen aning om att jägmästarutbildningen fanns, det är ju långt ifrån lika självklart som civilekonomi, säger Sofie Lundberg.